Ombyggnad renovering

Riktlinjer för åtgärder i lägenheten

I detta dokument ges ett kompletterande förtydligande av vad som står i föreningens stadgar om lägenhetshavarens ansvar vid ingrepp i byggnaden.

Stadgar

I §31 i Knutsgårdens stadgar står bland annat följande:

• Bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Det innebär att bostadsrättshavaren ansvarar för att såväl underhålla som reparera lägenheten och att bekosta åtgärderna.

• Bostadsrättshavaren bör teckna försäkring som omfattar bostadsrättshavarens underhålls- och reparationsansvar som följer av lag och dessa stadgar. Om bostadsrättsföreningen tecknat en motsvarande försäkring till förmån för bostadsrättshavaren svarar bostadsrättshavaren i förekommande fall för självrisk och kostnaden för åldersavdrag.

• Bostadsrättshavaren ska följa de anvisningar som bostadsrättsföreningen lämnar beträffande installationer avseende avlopp, värme, gas, el, vatten, ventilation och anordning för informationsöverföring. För vissa åtgärder i lägenheten krävs styrelsens tillstånd enligt § 37. De åtgärder bostadsrättshavaren vidtar i lägenheten ska alltid utföras fackmässigt.

• För vissa åtgärder kan bygglov krävas. Exempel på sådana åtgärder är anbringande av markiser eller balkonginglasning.

I §37 står följande: Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar;
1. ingrepp i en bärande konstruktion,
2. ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, eller
3. annan väsentlig förändring av lägenheten.

I stadgarna finns också en utförlig förteckning över vad som är bostadsrättsinnehavarens ansvar att ta hand om och vad som är föreningens ansvar. Aktuella stadgar finns på föreningens hemsida som man hittar via web-adressen https://www.hsb.se/skane/brf/knutsgarden/.

Dessa riktlinjer är ett förtydligande av stadgarna.

Innerväggar

Rivning av innerväggar eller upptagande av ytterligare hål i innerväggar får inte göras förrän styrelsen har godkänt detta.

Ritning över önskad förändring ska lämnas in till styrelsen, som sedan har följande grundprincip när beslut fattas:

Bärande väggar (=betongväggar) får inte tas bort. Man får inte heller ta upp nya öppningar i dem. Skälet till det är att huset har en komplicerad konstruktion, som medför att följdverkningar är svåra att beräkna. Det kan till exempel vara nödvändigt att veta vilka ändringar som gjorts i angränsande lägenheter för att kunna bedöma vilka konsekvenser en tänkt ändring kan få.

Icke bärande mellanväggar får normalt sett tas bort och ändras. Dock gäller att styrelsen ska ha godkänt åtgärden i förväg.

Utvändiga åtgärder

Ytterväggens utsida är viktig för att huset ska förbli tätt. Det innebär att man i träpanel och skivor inte får göra hål för att till exempel montera något. Man får inte heller göra hål genom ytterväggarna för att till exempel dra ut en kabel på balkongen.

Uppsättning av markiser kräver oftast bygglov från kommunen. Om bygglov har erhållits, får markisen monteras i tegelfasaden eller i underkant balkongplatta, men inte i någon del av ett fönster eller träkonstruktion. Om markisen monteras i balkongplattan får fästdon (bult mm) inte sättas närmare än 10 cm från balkongplattans kant. Markisen ska utformas så att den är i harmoni med huset och övriga befintliga markiser. Bostadsrättshavaren ansvarar för eventuella skador på tegelfasaden och balkongplattan samt för eventuella skador på person eller egendom om hela eller delar av markisen faller ner.

Balkongplattor och balkongfronter får inte målas eller förses med någon annan tät beläggning, eftersom det kan försämra balkongplattans livslängd.

Bostadsrättshavaren ansvarar för att på egen bekostnad demontera allt som monterats utvändigt (markiser, balkonggolv, belysning mm) om det blir i vägen för renovering eller motsvarande.

Inga ingrepp får göras i fönsterkarm och fönsterbåge, eftersom det försämrar fönstrens livslängd. Detta gäller även enkla skruvar och spikar för till exempel termometer.

Vatten och avlopp

Vid renovering måste bostadsrättshavaren försäkra sig om att åtgärder görs enligt tillämplig branschstandard. Detta gäller både åtgärder i badrum och vid installation av till exempel diskmaskin i kök. Den hantverkare som anlitas ska – förutom godkänd certifiering och liknande – inneha en försäkring som täcker det ekonomiska ansvaret för arbetet som utförs.

Ventilation

Lägenheterna får in frisk luft via spaltventiler i fönstrens överkant. Luften sugs sedan ut i badrum och kök. I varje trapphus är lägenheterna förbundna via ett och samma kanalsystem. Detta innebär att man genom att ändra förhållandena i sin egen lägenhet också påverkar grannarna. Man får inte justera inställningarna för eller täppa igen de frånluftsdon/ frånluftsgaller som finns i kök och badrum. Man bör också som huvudregel alltid ha samtliga spaltventiler öppna, eftersom ventilationssystemet är inställt för detta läge.

Inga fläktar som blåser ut luft via ventilationskanalerna får monteras eftersom det medför risk att luften trycks in i annan lägenhet. Detta innebär till exempel att spisfläktar inte får kopplas in på husets ventilationskanaler, utan måste vara av typen kolfilterfläkt som enbart cirkulerar luften inom lägenheten.

Radiatorer och termostatventiler

Hela uppvärmningssystemet med radiatorer (element) och termostatventiler (vred) tillhör bostadsrättsföreningen. Detta gäller även handdukstorkarna som monterades i badrummen i samband med stambytet.

Det innebär att man inte får göra några åtgärder alls på värmesystemet. Man får till exempel inte flytta eller ta bort en radiator.

Lägenhetsytterdörr

Bostadsrättshavaren ansvarar för ytterdörren till sin lägenhet. För att bibehålla ett enhetligt och trevligt trapphus ska dock alltid styrelsen kontaktas innan ändring görs som påverkar utseendet av ytterdörrens utsida.

Bostadsrättshavaren ansvarar också för låsningen av lägenhetsytterdörren och har rätt att byta ut samtliga lås. De nycklar som har märkningen CLD 534 ingår i ett spärrat låssystem som tidigare var föreningsgemensamt, så kontakt måste tas med fastighetsskötare om man vill kopiera fler nycklar till det låset.

Övrigt

Det kan vara väl värt att tänka på att den som köper en lägenhet övertar ansvaret för tidigare bostadsrättshavares åtgärder.

Lund 2019-11-13

Styrelsen i HSB Brf Knutsgården i Lund