Minnet av kollot lever kvar genom lyckokatter

10 juli 2023 Under tre veckor har cirka 60 barn skapat fantastiska sommarminnen i vår kollofastighet i Magnarp. Barnen har lekt, fiskat krabbor och hittat nya vänner för livet. Årets kollo har nått sitt slut men som symbol från deras kollovecka har en speciell gåva fått följa med alla barnen hem.

Inför årets sommarkollo kontaktade Petra Trobäck, medskapare till utställningen ”Tillväxt, vad är det?” oss på HSB Skåne. Under år 2022 var utställningen tillgänglig hos Malmö Museer. En utställning bestående av 7 olika installationer som alla lyfter frågan kring tillväxt ur olika perspektiv. Lycka och framgång representerades i en av installationerna. Installationen bestod av armeringsjärn och lyckokatter som tillsammans skapade illusionen av en jättestor lyckokatt. De byggdes av lånat material som efter utställningen kan gå tillbaka till sin egen process. Med undantag för de 350 guldfärgade lyckokatterna som inte gick att låna, utan fick köpas.

- Efter utställningen hade vi en massa lyckokatter över som vi ville skänka till något där de ger mening. Vi lade snabbt märkte till att katterna uppskattades väldigt mycket av barn. Då kom jag att tänka på Magnarpskolonin som ligger i närheten av där jag bor och som min mamma besökte när hon var ung, berättar Petra Trobäck.

Efter ett samtal mellan HSB Skåne och Petra Trobäck lämnades lyckokatter till alla barn som besökt kollot. På barnens sista dag, innan det är dags att säga adjö till alla nya vänner och ledarna lämnas en lyckokatt till varje barn.

- Barnen har haft en oförglömlig vecka och jag vill att de får med sig en symbol hem som fortsätter den lyckliga resan i livet, säger Petra Trobäck.

Vi på HSB Skåne vill säga stort tack till alla barn som besökt vårt kollo i sommar och hoppas att vi ses igen nästa år. Vi vill även passa på att tacka Petra för den fina gåvan.