Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB – en lång historia av nya idéer!

HSB startade 1923 som en nyskapande kooperativ organisation för bättre boende och inflytande över den egna bostadssituationen. Då var bostadsnöden svår och HSBs uppgift var att förse medlemmarna med bra och prisvärda bostäder. Historien om HSB innehåller också en lång rad nya idéer som skapade praktiska, sunda och familjevänliga bostäder åt en växande befolkning.

HSB HistoriaHSBs verksamhet har under åren dokumenterats med foton, filmer och dokument. Centrum för näringslivshistoria har fått uppdraget att ta hand om det unika materialet och berätta Historien om HSB genom hundratals bilder, filmer och artiklar.

 

 

 

Vår historia i korthet

1923
Hyresgästernas Sparkasse- och Byggnadsförening bildas och vid årets slut har man 245 medlemmar.

1924
HSB Riksförbund bildas. De fyra första bostadshusen står klara i Stockholm och det första numret av Vårt Hus kommer ut. Ett års prenumeration kostar två kronor och femtio öre.

1925
HSB installerar elektriska tvättmaskiner och centrifuger i Rödabergsområdet. Avgiften för en HSB lägenhet är 25 kr/kvm och år.

1929
Den första "lekstugan" i HSBs regi öppnade. HSB börjar bygga Årsta Havsbad, Sveriges första kooperativa sommarstugeområde.

1939
En ny köksstandard införs: Bänkhöjd skall vara 90 cm och kylskåp är standard i alla lägenheter.

1942
HSB-arbetet påbörjas för rymligare bostäder. Mottot är "en familjs hem bör rymma minst två rum och kök".

1962
Barnsäkra eluttag blir standard i HSB.

1981
HSB bildar energirådet för att samordna insatser inom energisektorn och samarbetar med PRO för att utveckla seniorboende.

1993
Svårigheter präglar bostadsmarknaden. Vid årsskiftet har exempelvis HSB Stockholm 435 osålda lägenheter.

1997
Bättre alternativ för finansiering och sparande: HSB Bank startas.

2000
HSB vill göra bredband tillgängligt för alla. 80 procent av bostadsrättsföreningarna i HSB Stockholm har nu tillgång till bredband.

2005
HSB Turning Torso i Malmö står klart och är, med sina 190 meter, Nordens högsta bostadshus.

2007
Medlemstidningen Hemma i HSB, som ersätter Vårt Hem, kommer ut med sitt första nummer.

2009
I februari ansluter den första bostadsrättsföreningen sig till HSBs klimatavtal.

2010
HSB kör sitt Klimattåget genom Sverige - en rikstäckande turné för att nå ut med kunskap om energi och energisparåtgärder. HSB Klimattåget nomineras till årets energirådgivare 2011.

2016                                                                                                                                                                       HSB Living Lab invigs i Göteborg. En världsunik arena där vi utvecklar framtidens hållbara boende i nära interaktion med dem som bor i huset och samarbetspartners.

Historien om HSB

Daghem i Blackeberg

Historien om HSB

Ett daghem i Blackeberg på 40-talet. Läs Historien om HSB!