Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Skåne skapar jobb, utbildning och boende åt unga

09 december 2015 HSB Skåne ingår samarbete med Arbetsförmedlingen och erbjuder tio unga utbildning, jobb och bostad. Genom en yrkesintroduktionsanställning kommer adepterna att lära sig arbetet som fastighetsskötare - samtidigt som de får lön. HSB Skånes fastighet Påskalyckan, som nu genomgår en ombyggnad och är centralt belägen i Lund, kommer att inhysa alla tio adepterna.

Det är den rådande bostadsbristen i kombination med den svåra situationen för unga på arbetsmarknaden som fick HSB Skånes vd Ann Irebo att ta initiativet till att skapa ett projekt för unga. Genom ett yrkesintroduktionsavtal, en anställningsform framtagen av Arbetsförmedlingen, får unga chansen att arbeta som fastighetsskötare hos HSB Skåne samtidigt som de lär sig yrket. Anställningsformen innehåller både praktik och teori och varje adept får en egen handledare. Adepterna kommer förutom arbete och utbildning att få hyra var sitt boende i ett ungdoms- och studentboende mitt i Lund.

- Jag anser att varje företag borde ta sitt samhällsansvar och göra vad som är möjligt för att hjälpa unga in på arbetsmarknaden, säger Ann Irebo, vd på HSB Skåne. För vår del är det dessutom så att vi äger hyresfastigheter där vi ser att vi med fördel kan kombinera arbete, studier och gemensam bostad åt våra adepter.

Projektet, som går under namnet HSB Skåne Future, leds av Anna Karlsson. Anna har själv erfarenhet av hur HSB Skåne har hjälpt henne in på arbetsmarknaden, hon läser nämligen just nu sista året på Personalprogrammet i Jönköping.

- Efter min praktik på HSB Skåne i våras blev jag kontaktad om att få leda det här projektet. Naturligtvis tackade jag ja direkt, det är ett väldigt spännande projekt som ligger helt i linje med det jag utbildar mig inom, säger Anna, numera en del av HR-avdelningen på HSB Skåne.

HSB Skåne Future drar igång redan imorgon då fastighetsskötarna som kommer att vara handledare för adepterna påbörjar sin handledarutbildning. En informationsträff för intresserade av anställningen kommer att hållas hos Arbetsförmedlingen i Lund den 15:e februari och det går bra att skicka in sin ansökan till och med den 4:e mars 2016. Efter en praktik på två veckor under våren kommer de tio som till slut erbjuds yrkesintroduktionsanställningen att väljas ut. I augusti 2016 är det sedan dags att flytta in i Påskalyckan och påbörja yrkesintroduktionsanställningen.

Vad krävs för att söka en plats som adept i HSB Skåne Future?

Du ska bland annat:
- vara 19-24 år
- inte ha tidigare yrkeserfarenheter inom branschen för fastighetsskötsel
- inneha gymnasiebehörighet
- vara inskriven på Arbetsförmedlingen

Läs mer om HSB Skåne Future.

Frågor besvaras av Ann Irebo, vd HSB Skåne: ann.irebo@skane.hsb.se eller 046-210 84 60