Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Skånes föreningsstämma 2016

13 maj 2016 HSB Skånes ordinarie föreningsstämma gick av stapeln torsdagen den 12 maj 2016. Totalt deltog 83 röstberättigade på stämman.

Kvällen inleddes med snittar, dryck och mingel innan HSB Skånes styrelseordförande Sven Gudmundsson hälsade välkommen och öppnade stämman. Även deltagare som inte är medlemmar i HSB välkomnades till stämman.

Matz Svensson valdes till stämmoordförande och HSB Skånes bolagsjurist Catrin Holmström valdes till sekreterare. Dagordningen fastställdes och till justerare av protokollet samt rösträknare valdes Bertil Nilsson och Ingrid Andersson.

HSB Skånes vd, Ann Irebo, berättade om verksamheten 2015 och blickade även framåt mot 2016. Hon summerade 2015 som ett handlingskraftigt år. Det var även året då HSB Skåne fyllde 80 år. Ann pratade om olika nyckeltal och mätresultat under 2015, däribland att HSB Skåne har 99% nöjda kunder av ekonomisk förvaltning i Eslöv, att 91% av HSB Skånes hyresgäster rekommenderar HSB Skåne som hyresvärd samt att HSB Skånes medarbetare till 97% är nöjda gällande arbetsklimatet. HSB Skåne har även en rörelsemarginal på 14%, jämfört med snittet inom HSB på 7,5%. Ann fortsatte sedan att prata om de CSR-aktiviteter som HSB Skåne arbetat med under 2015. Hon berättade även om ungdomssatsningen HSB Skåne Future som startades upp under 2015 och kommer att fortgå under 2016. Även nyproduktionen inom HSB Skåne blomstrade år 2015 då samtliga tre upplåtelseformer; bostadsrätt, hyresrätt och äganderätt, för första gången i HSB Skånes historia var i produktion samtidigt. 2015 var även året då HSB Skåne blev ISO-certifierat enligt 9001, kvalitetscertifiering. Framåt tittas det nu på att utöka ISO-certifieringen till att även gälla miljö.

Utblicken mot 2016 handlade om hälsans år samt om kommande nyproduktion av hyresrätter i Åhus, markförvärvet av Kugghjulet i Lund samt arbetet med att ta fram ett koncept för seniorboende.

HSB Skånes ekonomichef Anna-Lena Norrman gick igenom årsredovisningen och koncernredovisningen. Hon inledde med koncernens struktur och fortsatte sedan med bokslutet för 2015. Hon pratade även om rörelsens intäkter och kostnader, balansräkning tillgångar, eget kapital och skulder, kassaflöde och kassaflödesanalys, nyckeltal, samt de finansiella intäkterna och kostnaderna. Avslutningsvis presenterade Anna-Lena förslag till resultatdisposition. 

Sven Gudmundsson gick igenom förslaget om höjd medlemsavgift till föreningen. En stämmodeltagare föreslog en oförändrad medlemsavgift och även en annan deltagare ifrågasatte förslaget. Sven svarade på deltagarnas frågor och ytterligare en annan stämmodeltagare talade för en medlemshöjning. Beslut togs dock om att låta medlemsavgiften vara oförändrad.

Sven gick därefter igenom rapporten om arvoden till förtroendevalda och pratade om skillnaden mellan prisbasbelopp och inkomstbasbelopp och utvecklingen av de båda. En stämmodeltagare ifrågasatte en marknadsanpassning av arvodena. Sven svarade på de frågor som uppkommit och rapporten lades till handlingarna.

Bolagsjurist Catrin Holmström gick igenom rapporten om anställda som fullmäktige för medlemsgruppen.

Björn Claesson, föreningsvald revisor, gick igenom fastställande av valberedningsinstruktion. Två tillägg i valberedningsinstruktionen presenterades. Beslut om att bifalla förslagen togs.

Valberedningens ordförande Bo Lidefalk sammanfattade valberedningens arbete under 2015. En vädjan till stämman gick ut om att, inför styrelseordförandens avgång 2018, hjälpa till att nominera en ny styrelseordförande. Valberedningen har inte funnit någon ny styrelseledamot för marknadsområde Ystad och föreslår därmed en minskning av antalet styrelseledamöter från åtta till sju. Avgående styrelseledamöter är; Inga-Britt Sandahl, Krister Nilsson och Jonas Olsson.

Bo Lidefalk presenterade förslag på förändring av arvoden och principer för andra ekonomiska ersättningar för styrelsens ledamöter, revisorer samt valberedning. Förslaget bifölls. Även förslaget om förändrat antal styrelseledamöter bifölls.

Valberedningen föreslog omval av HSB Skånes styrelseordförande Sven Gudmundsson, vilket också röstades igenom. Valberedningen föreslog omval av Ann-Charlotte Hjelm samt nyval av Leif Karlsson och Nils Jönsson. Valberedningen föreslog omval av revisor Björn Claesson samt nyval av André Håkansson, vilket bifölls. Stämman ansåg att antalet ledamöter i valberedningen skulle bibehållas till fem. Bo Lidefalk valdes om till valberedningens ordförande, Jan Malm valdes om som ledamot till valberedningen samt till ny ledamot valdes Carina Masth Thelander. Stämman beslutade att styrelsen utser fullmäktige och suppleant till HSB Riksförbunds föreningsstämma inom sig.

Innan klubban slog i bordet och stämman avslutades tackade styrelseordförande Sven Gudmundsson avgående styrelseledamöter Inga-Britt Sandahl, Jonas Olsson och Krister Nilsson för deras år i styrelsen. Även avgående revisor Jörgen Sallenhag avtackades. Sven hälsade även de nya ledamöterna välkomna till HSB Skånes styrelse.