Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Skånes föreningsstämma 2018

04 maj 2018 Torsdagen den 3 maj hölls HSB Skånes ordinarie föreningsstämma 2018. Under stämman utsåg de 82 närvarande röstberättigade bland annat en ny styrelseordförande, Ingvar Bergman.

Kvällen inleddes med mingelmat och dryck. Sven Gudmundsson, HSB Skånes styrelseordförande hälsade alla varmt välkomna till stämman och förklarade densamma öppnad. Även deltagare som inte är medlemmar i HSB välkomnades att närvara vid stämman.

Matz Svensson från HSB Nordvästra Skåne valdes till stämmoordförande och HSB Skånes bolagsjurist Catrin Holmström valdes till sekreterare. Röstlängden och dagordningen fastställdes. Till justerare av protokollet samt rösträknare valdes Bo Alfredsson från HSB brf Klostervallen i Lund och Bertil Nilsson från HSB brf Stormen i Kristianstad.

När HSB Skånes vd, Ann Irebo, fick ordet inledde hon om att det nu är den sista tryckta årsredovisningen stämman får i sin hand. Till nästa år är planen att gå över till en digital årsredovisning. Under sitt anförande visade Ann på goda resultat i såväl, kund, som hyresgäst och medarbetarundersökningar. Trots goda resultat var Ann tydlig med att HSB Skåne självklart vill fortsätta utvecklas och bli bättre. Med vetskapen om att styrelseordförande, Sven Gudmundsson, gjorde sitt tionde och sista styrelseår inför stämman passade Ann på att visa summan av produktionen och förvärvet att bostäder som HSB Skåne gjort sedan 2008. Trots krisen på marknaden 2008 har HSB Skåne sedan dess producerat 155 hyresrätter, 460 bostadsrätter och 26 äganderätter. Därtill har 155 hyresrätter förvärvats och mark att kunna bygga ca 700 bostäder på.

Ann visade även på HSB Skånes minskade belåningsgrad, det ökade resultatet av finansiella poster och en stark fastighetsportfölj. Sedan 2008 har HSB Skåne även mer än halverat koldioxidutsläppen och har använt de egna fastigheterna för att kunna visa på vilka åtgärder som kan göras för att bidra till detta. Samtidigt tryckte Ann på vikten av att detta arbete måste fortsätta. I andan av detta arbete instiftade HSB Skåne Hållbarhetsbidraget 2017 och kommer att dela ut detta även 2018 till bostadsrättsföreningar. Ann presenterade även bostadsrättsföreningarna som tilldelats Hållbarhetsbidraget 2017. Avslutningsvis pratade Ann om de utmaningar och möjligheter som HSB Skåne, fastighetsbranschen och samhället står inför med snabba svängningar, digitalisering, nya lagar och regelverk och miljön och klimatet. HSB Skåne kommer att byta affärssystem i februari 2019 och med det bytet vara med och driva utvecklingen framåt av HSBs gemensamma digitala lösningar. Ann passade även på att göra ett medskick till fullmäktige att genom deras agerande och vilja till förändring visar de sina medlemmar att vi i fastighetsbranschen kan påverka.

Ann fick en fråga från fullmäktige om HSB Skåne kommer att satsa vidare på att bygga äganderätter, vilket Ann besvarade med att det inte finns någon uttalad strategi för detta.

I pausen efter VDs framförande delades Hållbarhetsbidraget ut till de föreningar som var på plats och som tilldelats bidraget.

Efter pausen gick HSB Skånes ekonomichef Anna-Lena Norrman igenom årsredovisningen 2017 och koncernredovisningen. Hon inledde med koncernens struktur och tillskottet av Skåne Domus Holding AB. Anna-Lena fortsatte sedan med viktiga händelser under 2017 och bokslutet för 2017. Därefter pratade Anna-Lena om rörelsens intäkter och kostnader, resultaträkningen, balansräkning tillgångar, eget kapital och skulder, kassaflödesanalys och kassaflöde samt nyckeltal. Avslutningsvis presenterades förslag till resultatdisposition.

Fullmäktige ställde en fråga angående HSB Skånes försäljning av aktieandelar i HSB Projektpartner. Sven Gudmundsson besvarade frågan med att det inte finns någon marknad för att sälja dessa aktieandelar utanför HSB. Därefter kom en följdfråga från fullmäktige om varför tillgångar i den omfattningen tillåts om de inte är säljbara. Liselotte Herrlander, revisor för HSB Skåne, svarade att i samband med försäljningen av andelarna gjordes en värdering av Projekt Partner och koncernen. Revisionsberättelsen lades till handlingarna efter att denna fråga var avklarad.

Caroline Sellström, chef för marknad och medlem i HSB Skåne, gick igenom medlemsavgiften för HSB Skåne. Beslut togs om att medlemsavgiften lämnas oförändrad.

Därefter talade Sven Gudmundsson inför stämman om efterlevnaden av HSBs gemensamt utarbetade styrdokument, vilka antagits på HSB Riksförbunds föreningsstämma. De tre styrdokumenten är HSB Kod för föreningsstyrning, HSB Kompassen och HSB Varumärkesriktlinjer. Sven förklarade de avsteg som HSB Skåne valt att göra från HSB Kompassen.

Kjell Birgersson gick igenom valberedningsinstruktion samt den utvärdering som gjorts av valberedningen.

Valberedningens ordförande Bo Lidefalk presenterade förslaget för arvoden och andra ekonomiska ersättningar för styrelse och revisorer. Bo Lidefalk föreslog oförändrat antal styrelseledamöter, det vill säga sju ledamöter, vilket stämman antog.

Valberedningen tackade Sven Gudmundsson, Nils Jönsson och Leif Karlsson för deras tid i styrelsen. Valberedningen föreslog Ingvar Bergman som ny ordförande. Ingvar presenterade sig själv och sin yrkesverksamma bakgrund samt sina tidigare styrelseuppdrag och hedersuppdrag. Ingvar avslutade med att han är hedrad över nominering till ordförande för HSB Skåne. Stämman välkomnade Ingvar som ny ordförande.

Till nyval gjordes Per-Olof Norén och Åke Olsson på två år. Alfred Baumgarten valdes in som fyllnadsval på ett år. Ann-Charlotte Hjelm valdes in på omval på två år. Föreslagna och senare valda kandidater till HSB Skånes styrelse presenterade sig.

Bo Lidefalk föreslog två föreningsvalda revisorer vilket stämman biföll. Stämman valde André Håkansson och Kjell Birgersson som förtroendevalda revisorer på omval med mandattid på ett år. 

Stämman valde Bo Lidefalk och Jan Malm på omval på två år till valberedningen. Bo Lidefalk blev även omvald som valberedningens ordförande. Stämman beslutade att styrelsen utsåg fullmäktige och suppleant till HSB Riksförbunds föreningsstämma inom sig.

Motion från Lars Nord. Stämman biföll styrelsens förslag och svar om motionen.

Innan klubban slog i bordet och stämman avslutades tackade styrelseordförande Sven Gudmundsson avgående styrelseledamoten Nils Jönsson samt Leif Karlsson (som inte närvarade vid stämman). Sven tackade även av mötesordförande och mötessekreteraren. Ann Irebo passade även på att tacka av styrelseordförande Sven Gudmundsson. Sven fick stående ovationer efter sitt avtackande och gav några avslutande ord om synen på sin tid som styrelseordförande.

Ingvar Bergman passade avslutningsvis på att tacka för förtroendet som nyvald styrelseordförande för HSB Skåne.