Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Solceller tar ekobyn till nästa nivå

05 september 2018 HSB brf Solbyn i Dalby är ingen vanlig bostadsrättsförening. När föreningen skapades fanns en stark kraft att bilda bostäder med ett målinriktat miljötänk och där gemensamma krafter skulle bidra till ett hållbart boende. Med sin senaste solcellssatsning var Solbyn en av föreningarna som mottog HSB Skånes Hållbarhetsbidrag för 2017.

Efter 30 år som ekoby har mycket hänt för de 50 hushållen i Solbyn i Dalby. Ett hårt planeringsarbete i slutet av 70-talet mynnade ut i en bostadsrättsförening utanför Lund i slutet av 80-talet. Lagom till 30-årsjubileumet har föreningen installerat solceller på taken till flera gemensamma utrymmen.

Simon Bengtsson har varit en drivande kraft i satsningen på solceller och har själv bott i föreningen sedan 2010. Han, liksom många andra som bor i föreningen, sökte sig aktivt till just Solbyn av den anledningen att föreningen har ett uttalat miljöengagemang. Priset för solceller har tidigare varit en bromskloss men idag har de blivit mer kostnadseffektiva och det finns dessutom ett statligt bidrag att söka för projektet.

-        Ansökan om statligt stöd tog lång tid att få igenom men därefter tog det bara ett knappt halvår från uppdaterade offerter till att anläggningen var i bruk, berättar Simon.

Utöver det statliga bidraget på 30 % av kostnaden för anläggningen, mottog föreningen Hållbarhetsbidraget från HSB Skåne 2017. Solbyn räknar med att solcellsanläggningen kommer att betala av sig på 12 år. Idag täcker anläggningen 40 % av den gemensamma elen i föreningen. Föreningen äger även andelar i ett lokalt vindkraftverk motsvarade en del av den resterande elen.

Solbyn arbetar hela tiden med att flytta fram sina miljömässiga positioner och solcellsanläggningen har varit en del av det arbetet. Föreningens många arbetsgrupper arbetar ständigt för att fortsätta att ligga i framkant som ett hållbart boende.

Energigruppen, som Simon är en del av, har redan tankarna på en utveckling av föreningen kopplat till solceller:

-        Nästa steg blir att undersöka installation av fler solceller kombinerat med fler elbilar i området och möjligheten att ladda bilarna med hjälp av solel.

Simons hållbarhetstips till andra föreningar

  • Jobba tillsammans genom mötesplatser och diskussionsforum.
  • Se om det finns oanvänd mark i föreningen för mindre stadsodling.
  • Tillför solceller – det är inte krångligt och det finns flera att ta lärdom av.