Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bli en mer hållbar förening

14 mars 2021 Hållbarhet är i fokus för HSB Skåne som ständigt letar efter nya sätt att inspirera. Målet är att få bostadsrättsföreningarna att testa nya vägar för att minska klimatpåverkan och inkludera medlemmarna ytterligare.

Sedan några år tillbaka delar HSB Skåne årligen ut Hållbarhetsbidraget. För att kunna få bidraget behöver bostadsrättsföreningen ansöka om det och ge en god motivering till varför föreningen ska ta emot en del av årets bidrag. Åtgärderna som prisas med Hållbarhetsbidraget kan vara stora som små och röra såväl det sociala som det ekonomiska eller det miljömässiga arbetet i föreningen. Just de här tre övergripande kategorierna har HSB Skåne nu använt när man tagit fram Hållbarhetsverktyget. Verktyget är tänkt att ge föreningarna inspiration till åtgärder men även göra det enkelt att kommunicera åtgärderna med medlemmarna. Det kan användas både som en tipsbank och ett sätt att få en överblick över föreningens åtgärder.

Först ut att använda sig av Hållbarhetsverktyget var HSB brf Kanalbrinken, en mindre bostadsrättsförening bestående av tolv parhus i Nosaby.
– Hållbarhetsverktyget är ett utmärkt hjälpmedel för att utveckla föreningen och verksamheten utöver det rent ekonomiska, framför allt inom den sociala biten, säger Björn Larsson, sekreterare i föreningen.

HSB brf Kanalbrinken har genomfört många projekt och åtgärder de senaste åren, och listan som de registrerade via Hållbarhetsverktyget blev imponerande lång.

– För vår egen del är vi inte särskilt förvånade att vi har gjort så mycket. Många saker har varit självklarheter från begynnelsen. Som hela jämställdhetstänket till exempel, här har aldrig gjorts skillnad på vare sig kön, ålder eller ursprung. Delaktighet har alltid uppskattats! säger Björn Larsson.

Björn, och resten av styrelsen i HSB brf Kanalbrinken tycker att Hållbarhetsverktyget ger många tips på åtgärder att genomföra.

– Det ger även tydliga kopplingar mellan miljö, ekonomi och social verksamhet. Mycket hänger ihop, vilket är lätt att glömma men viktigt att tänka på, fortsätter Björn.

Föreningen har inte beslutat om några specifika projekt för 2021 ännu men
kommer att fortsätta arbetet som påbörjades under 2020 med slutförandet
av lekplatsrenoveringen och uppfräschning av buskage och grönytor.

Fakta

Om du är nyfiken på vad HSB brf Kanalbrinken har gjort kan du se sammanställningen på hsb.se/skane/kanalbrinken/hallbarhet

Du hittar Hållbarhetsverktyget på hsb.se/skane/hallbarhetsverktyget

HSB Skånes hållbarhetsarbete

HSB Skånes miljö- och kvalitetsansvarige, Linn Grundtman, om HSB Skånes
hållbarhetsarbete:
– HSB Skåne har satsat hårt på att minska klimatutsläppen, där vi främst ser en stor förändring i utsläpp från uppvärmning, elanvändning och transporter. Här ligger vi redan på en minskning med över 75 procent sedan 2008, relaterat till utsläpp per kvadratmeter tempererad yta. Det tål också att lyfta fram att vi kontinuerligt arbetar med att fasa ut kemiska produkter som används i vår fastighetsskötsel.

Inom social hållbarhet är det värt att uppmärksamma det arbete som sker hos vår bosociala avdelning, säger Linn Grundtman. Den bosociala avdelningen hjälper bland annat till att hantera störningsärenden och gör hembesök eller hjälper till att medla mellan boende i föreningen. Nästa steg för HSB Skånes hållbarhetsarbete är att presentera en hållbarhetsredovisning för 2020. Tidigare har HSB Skåne endast presenterat en årsredovisning och varit en del av den hållbarhetsredovisning som HSB Riksförbund publicerar. Den sedvanliga årsredovisningen kommer nu att bli en del av HSB Skånes hållbarhetsredovisning med ett större fokus på hållbara aspekter i verksamheten.