Föreningens revisor Bjarne Kronberg

02 december 2022

30/9 2022

Intervju med Bjarne Kronberg      

 - gjord av Klaara Pihlajamäki, valberedare 2022–23 HSB brf Vårby Gård.

 

Bjarne har under 49 år varit medlem i vår förening, och i ca 35 år föreningens interna förvaltningsrevisor. Ändå är han okänd för många medlemmar. En stadig klippa eller ett ankare, som i bakgrunden ser till att båten står stabilt även i stormen, osynlig och utan oväsen.

 

Bjarne föddes för 77 år sedan i Munkfors, i hjärtat av Värmland. Där bodde han under sina unga år med sin mamma efter det att hans pappa gick bort 1954.

Där föddes tidigt också hans intresse för föreningslivet.

Som ung maskiningenjör flyttade han till Stockholm år 1968 och började jobba på ASSI där han blev en inköpschef. Där lärde han sig granska entreprenadavtal, vilket har

varit till nytta i hans roll som revisor i vår förening. Ända fram till 2000 talet var han med på de många organisatoriska förändringar som ASSI gick igenom.

 

Efter att ha bosparat hos HSB i 3 år skrev Bjarne 1972 under kontraktet med HSB till denna nybyggda förening i Vårby Gård där han flyttade in 1973.

 

Föreningslivet ligger nära Bjarnes hjärta. Redan 1986 anslöt Bjarne till den anrika Oberoende Odd Fellow Ordern. Han är fortfarande aktiv i Ordenshuset med olika uppgifter. Bjarne betonar att erfarenhet av föreningslivet har varit viktig för uppgiften som föreningsrevisor.

 

År 2003 upplevde Bjarne en mycket djup personlig sorg när hans trolovade hastigt gick bort i en hjärtattack. De hade varit förlovade 10 år, men livet går vidare och någon gång torkar man sina tårar.

Bjarne uppmanades så småningom att ansluta sig till Mötesplatsen på nätet för att träffa nya människor. Vår gentlemannarevisor fick förstås snabbt kontakt med en ny kvinna, Ingrid, som nu har varit hans partner under 20 år. Det visade sig senare att även Ingrid var med i Odd Fellow Ordern.

Vid intervjun hade Bjarne bråttom till en middag med sin Ingrid. Middagen skulle serveras på Nordens Ljus, "båten som gungar av liv", där Bjarne tidigare har varit aktiv i styrelsen och dit han gärna återvänder för att njuta av den goda maten och olika program.

 

Det fattas inte aktiviteter i Bjarnes pensionärsliv. Under detta år har Bjarne och Ingrid bl a tagit hand om ukrainska flyktningar i Hedemora. Han är uppdaterad. Nyligen via Facebook kom han i kontakt med en nära släktning som han inte visste om - en 70 årig systerdotter i Munkfors. Ny vänskap har uppstått med följd att Bjarne varje sommar besöker sin födelseort.

Nu håller detta ankare i vår förening på att lämna sitt medlemskap. Tillsammans med sin Ingrid ska han fortsätta livet i en ny, gemensam lägenhet och "fånga dagen" (carpe diem). Kanske kryddar de livet med resor i Europa, som de redan ofta gjort.

 

Tillåt dig att glädjas av livet!  Carpe diem, Bjarne!