Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Huddinge har lägsta taxan för vatten och avlopp i Sverige

27 augusti 2015 Under de senaste åren har de boendes VA-taxor i Sverige ökat tre gånger mer än den allmänna inflationen. Priset skiljer dock kraftigt mellan olika kommuner där invånarna i de mindre kommunerna ofta får betala en högre taxa än i de större. Det framgår av en ny studie från Nils Holgerssongruppen där bland annat prisskillnader mellan olika kommuner redovisas.

Huddinge och Stockholm är de billigaste kommunerna, inte bara i Stockholms län utan i hela Sverige. Den dyraste kommunen i Stockholms län är Norrtälje medan Södertälje har haft den kraftigaste prisökningen.

–        Det är glädjande för våra kunder och boende i Huddinge att vi tillsammans med Stockholm ligger lägst, inte bara inom länet utan klart under riksnivån, säger Ulf Tapper, VD på HSB Södertörn.

Det är troligt att prishöjningar väntar framöver när stora investeringar ska göras för att säkerställa standarden på vatten- och avloppssystemen. Det svenska vatten- och avloppssystemet är på många håll gamla och inte dimensionerade för dagens klimat-förändringar med kraftiga skyfall och fler översvämningar. De behöver i många fall uppgraderas för att undvika exempelvis att det läcker ut föroreningar som kan påverka grundvattentäkterna.

–        Att VA-taxor ska täcka förbrukning och löpande drift och underhåll är naturligt. Men det är inte rimligt att VA-kunder, genom ökade taxor, även ska bära kostnader för klimatanpassning av offentlig infrastruktur. Här behöver vi föra en gemensam diskussion om hur utbyggnaden och uppgraderingen av VA-systemen ska finansieras, säger Kjell Berndtsson ordförande för Nils Holgerssongruppen.

–        HSB kommer, tillsammans med övriga intressenter, att vara med och driva den gemensamma diskussionen för våra kunder och boendes räkning, säger Ulf Tapper

I figuren redovisas förändringen mellan åren 2014 och 2015 i medeltal och för de kommuner med lägst respektive högst VA-taxa. Förändringen är på 3,5% vilket är ungefär samma som tidigare år (3,6%).

Sedan 1996, d v s nitton år tillbaks i tiden, ger Nils Holgerson-gruppen, med representanter från Riksbyggen, HSB, Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna, årligen ut rapporten "Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige". Här redovisas fakta bland annat om de prisskillnader som finns mellan olika kommuner vad gäller avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme.

Rapporten i sin helhet finns på http://www.nilsholgersson.nu/