Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nya lagar och förändringar av lagstiftning som berör bostadsrättsföreningar

29 april 2019 Under 2018 trädde flera viktiga lagändringar i kraft som kan komma att påverka bostadsrättsföreningar. Bland annat en bestämmelse i folkbokföringslagen där den som lämnar falska uppgifter ska kunna straffas med böter eller fängelse.

– Förra årets stora lagförändring var GDPR. En viktig lag för många organisationer, också bostadsrättsföreningen eftersom den hanterar och ansvarar för mängder av uppgifter om de boende, säger Ina Westerlund, fastighetsjurist på HSB.

HSB Södertörn lade stora resurser på att hjälpa och stötta våra kunder och medlemmar i arbetet med att implementera GDPR. Och så länge det finns en efterfrågan kommer vi att fortsätta att erbjuda utbildningar i ämnet.

I år tror vi att Januariavtalet kan bli en påverkansfaktor. Januariavtalet ligger till grund för regeringskansliets arbete med bland annat en ny hyresmodell och regelförenklingar inom plan- och bygglagstiftningen som berör bostadsrättsföreningar och som kan komma att leda till lagändringar på sikt.

  • Kamerabevakning: Regeringen uppdaterade under 2018 den tidigare kamerabevakningslagen. Den nya lagen innebär att det finns större möjligheter än förut att kamerabevaka vissa gemensamma utrymmen i en bostadsrättsförening.
  • Slopat bygglov på solpaneler: Bygglovet för att montera solcellspaneler och solfångare som följer byggnadens form inom ett detaljplanerat område slopades den första augusti 2018. Dock gäller att vissa kriterier måste uppfyllas för solcellspaneler och solfångare ska anses bylovsbefriad.
  • Producentansvar: Regeringen fattade i somras beslut om nya regler kring sopsortering. Syftet var att göra det enklare för hushållen att källsortera. Dessa regler trädde i kraft januari 2019.
  • Förenklat byggande: Enligt januariavtalet föreslås regelförenklingar för att underlätta och förkorta planprocessen och därmed göra byggandet snabbare och billigare. En del av förslaget är att införa en bygglovsbefrielse för altaner. En proposition väntas våren 2019.
  • Registrera en ordförande: I somras kom ytterligare ändringar i lagen om ekonomiska föreningar. Lagen innebär att bostadsrättsföreningen ska registrera en ordförande nästa gång föreningen anmäler en styrelseändring eller senast den 31 december 2019. Förändringen börjar inte gälla förenings registrering inkommit till Bolagsverket.
  • Stärkt konsumentskydd på bostadsmarknaden: För att öka konsumentskyddet på bostadsmarknaden tillsatte regeringen en utredning 2015. Utredningen stod klar våren 2017 och föreslår flera förändringar som syftar till att öka konsumentskyddet för bostadsrättsägare.