Mera om Blomstret

Blomstret är förutom ett kollektivhus en bostadsrättsförening inom HSB som ligger relativt centralt i södra Gävle, på cirka 15 minuters gångavstånd till centrum, men som ändå är en lugn oas.

Blomstret består av två hopbyggda 4-våningshus i rött tegel som innehåller 39 lägenheter på 46, 67 eller 76 kvm och 400 kvm gemensam yta.

En förening för att få ett eller flera kollektivhus till stånd i Gävle startade 1981, fem år senare stod Blomstret inflyttningsklart.

Centrum i huset utgörs av kök och matsal samt café med intilliggande lekrum och korridorer. På bottenvåningen finns också tvättstuga, gästrum, bastu, ungdomsrum med TV och ett hobbyrum. I källaren finns dessutom motionsrum, snickarverkstad och ett reparationsrum. Vi har också en stor trädgård med träd, buskar och blommor, stor gräsmatta och en berså. En fristående bilpool har startats i huset, men har idag också många deltagare utifrån.

Huset bebos idag 2017 av totalt 66 personer, 48 vuxna och 18 barn/ungdomar, de boende är mellan 1 och 70 år. Av de vuxna är 32 kvinnor och 16 män. Vi möter ett ökande Intresse för att flytta in i huset hos såväl unga barnfamiljer, ensamboende vuxna som nyblivna pensionärer.

Vi har sedan starten gemensam matlagning måndag-fredag året runt, utom på skolloven. Kök och matsal utgör husets främsta träffpunkter. Alla vuxna samt ungdomar över 18 år deltar i matlagning, diskning eller matplanering, städning och trädgårdsarbete. Varje vuxen lagar mat eller diskar två gånger på fyra veckor, medan ungdomar deltar en gång per 4-veckorsperiod. Fyra personer turas om att planera matsedeln och beställa hem ingredienser och deltar då inte i matlagning och disk.

Vi har både en kollektivhusförening som ordnar stormöten där vi diskuterar och beslutar i gemensamma frågor och en bostadsrättsförening som håller i husets ekonomi. Därutöver har vi arbetsgrupper med ansvar för att organisera t ex städningen och trädgårdsarbetet.