Angående gästparkeringar, bostadsrättsföreningens åtaganden och ansvar.

05 maj 2023 För den som vill sätta sig in i parkeringsfrågan och orkar läsa. Ganska mycket att ta in men det är inte så enkelt att det kan förklaras i några meningar.

En bostadrättsförening eller fastighetsägare/hyresvärd har ingen formell skyldighet att tillhandahålla bilparkeringar till de boende om det inte ingår i det avtal man har undertecknat.

I BRF Huggarens bostadsrättsavtal finns inget sådant åtagande.

Dock har Huggaren som många andra bostadsrättsföreningar och fastighetsägare/hyresvärdar ställt i ordning ett antal parkeringsplatser. Många föreningar och bostadsfastigheter saknar helt parkeringar. Framförallt i tätt bebyggda områden byggda före 1960 och i stadskärnor.

Huggaren har 56 parkeringsplatser med motorvärmaruttag som kan hyras av medlemmar som bor i huset. Dessa är separata hyresobjekt och bekostas genom den hyra föreningen får in för parkeringarna. Inte genom månadsavgiften för bostadsrätterna. De medlemmar som inte har någon bil har heller inget intresse av att bekosta parkeringar åt bilägare.

Vi kan konstatera att 56 platser till 90 hushåll är för få även om varje hushåll endast får hyra en plats var. Sannolikt skulle det behövas ca 70 platser för att helt få bort kön för en parkering/sökande.
Nu ligger dessvärre huset i en slänt mellan två gator med mycket berg och klippor under marken så ytorna är väldigt begränsade för att utöka antalet parkeringar.

Motorvärmarplatserna är inrättade i syfte att hyras ut med långa avtal. Inte för korttidsavtal.

Utöver dessa platser har Huggaren inrättat 14 st ”gästparkeringar” för boende/besökares korttidsparkering av bilar. Syftet med dem är i första hand att hänvisa besökare till boende i huset att parkera där med giltigt parkeringstillstånd men i praktiken kan vem, som helst parkera där så länge man har ett giltigt P-tillstånd i fönstret. Alltså 14 platser för boende och besökande. Vi kallar därför dessa för korttidsparkeringar i resten av texten.
Kostnaden för dessa belastar hela bostadsrättsföreningen via månadsavgiften. Även de medlemmar som inte äger en bil, disponerar en bil eller ens har körkort är alltså med och betalar för korttidsparkeringarna.

 Problembeskrivning

I takt med att fler hushåll disponerar bil och många hushåll disponerar flera bilar har det blivit allt längre kö till motorvärmarplatserna trots att man för ett antal år sedan utökade antal platser i samband med ombyggnaden av Tjädervägen och dessutom har Huggaren stramat upp kriterierna för att få hyra parkering. Huggaren har satt helt stopp för andrahandsuthyrning av parkeringsplatser och sagt upp de få juridiska personer som tidigare hyrde parkeringsplats.
Möjligheten för boende och besökare att använda korttidsparkeringarna har blivit allt svårare. Där står ofta boendes arbetsbilar, långtidsuppställda bilar, boendes extrabilar mm mm.

Det här har varit ett hett samtalsämne och genererar ständiga klagomål sedan många år. Inte bara från besökande utan även från boende som vill kunna använda dessa platser.

Eftersom dessa klagomål bara ökar har styrelsen beslutat att som sista bostadsrättsförening i Korsta avgiftsbelägga korttidsparkeringarna.
De föreningar som har gjort det har  fått en mycket större tillgång till lediga platser för tillfällig parkering och gäster.
BRF Kranen nedanför oss, BRF Tjädern på andra sidan Tjädervägen. BRF Freja som ligger ovanför korsningen Tjädervägen/medborgargatan, BRF Säkringen och transportören längst ner på Korstavägen m fl.
Den jättestora bostadrättsföreningen i Bosvedjan (ca 1 000 hushåll) frigjorde så många platser efter att avgift infördes att man nu kan hyra ut parkeringar utan el på långtidsavtal.

Den lösningen har alltså visat sig vara effektiv.

 

Kostnaderna

Ja! Det innebär en kostnad för den som vill stå där.
5 kr/tim max 25 kr/dygn och möjlighet att kunna förskottsbetala för vecka eller månad. 

Just den sista delen verkar de flesta ha missat.

Efter att ha pratat med grannföreningarna och andra bostadsrättsföreningar har styrelsen kommit fram till att 75 kr/vecka och 150 kr/30 dagar är skälig avgift. Detta utifrån vad det kostar att parkera i andra bostadsområden i Sundsvall.
Uppgiften om 750 kr/månaden som florerat är inget som kommer från BRF Huggaren. Det  25 multiplicerat med 30 vilket aldrig har varit ett aktuellt pris för månadsbetalning.

Dock kommer ingen att garanteras plats på korttidsparkeringen. Betalar man 30 dagar så disponerar man plats i 30 dagar i mån av tillgång.

Parkeringstillstånd

Den uppmärksamme har noterat att våra grannföreningar inte kräver både parkeringstillstånd och avgift. Nu har både BRF Kranen nedanför oss och BRF Tjädern ovanför oss en något bättre tillgång till parkeringar. Huggaren har endast 14 gästplatser för boende och besökande och vill begränsa tillgången till just boende och besökande. Därför kommer Huggaren att ha kravet på synligt parkeringstillstånd i kombination med avgift.

Det finns möjlighet att korttidsparkera gratis i närområdet. Hela villakvarteret nedanför Medborgargatan är kommunal väg med datumparkering.

Slutligen

Både styrelsen och förvaltaren kontaktas då och då av både mäklare och bostadsspekulanter som har frågor kring föreningen.
När parkeringsfrågan kommer upp är både förvaltaren och styrelsen ärliga och uppger att det kan ta upp till ett år, ibland längre, att få en motorvärmarplats. En viss omsättning sker dock eftersom vi har många små lägenheter och folk flyttar till större. Man berättar om de extra korttidsplatserna men även att dessa ofta är upptagna efter kl 16 på eftermiddagen. Att det finns betalparkeringar i närheten och datumparkering i området nedanför.

Den som är spekulant på en bostad gör sin egen prioriteringslista. Det kan vara önskemål om söderläge, skogsnära, havsutsikt, centralt, nära skola, tillgång till parkering mm. Det är köparen själv som gör sina prioriteringar.

Som köpare av en bostadsrätt fattar man sitt eget beslut. Hittar man sin drömlägenhet i Granlo så får man prioritera bort havsutsikt, vill man ha god tillgång till sol ska man avstå att köpa i skuggan av Södra berget och om en snabb och enkel tillgång till parkering är högt prioriterad så ska man inte köpa en lägenhet på Tjädervägen 2.

Om man redan bor i Huggaren, inte har någon bil och väljer att skaffa sig en, så är det ens egna ansvar att lösa parkeringsfrågan när den inte används. Ställa sig i kö till P-plats och under tiden lösa det. Det är en del av ansvaret som fordonsägare och kan inte läggas över på bostadsrättsföreningen.

Huggaren har brist på parkeringsytor, kö till förhyrda platser, maximerar antal P-platser till en/hushåll och har aldrig gjort någon hemlighet av det.

Som den sista bostadsrättsföreningen i Korsta kommer Huggaren från den 1/6 2023  att införa avgift på kortidsparkeringen/gästparkeringen i syfte att öka tillgången på lediga platser. 

5 kr/tim
25 kr/dygn
75kr/vecka
150kr/30 dagar

Mer information kommer att anslås i fastigheten. Skyltar kommer att sättas upp vid korttidsparkeringen
Betalning kommer att ske via Parkster och parkeringsövervakning sker av Drakstadens Parkering AB.

         Styrelsen
         BRF Huggaren i Sundsvall