Det framkom önskemål om receptet till den goda Hallonkakan som bjöds till kaffet. Och här kommer den Hallonkaka med toscatäcke
35 bitar
Ingredienser
200 g smör
5 ägg
4 dl strösocker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ msk äkta vaniljpulver
2 dl vispgrädde, ovispad
275 g hallon, frysta Tosca
200 g mandelspån
50 g sötmandel, grovhackad
4 msk vetemjöl
3 dl socker
180 g smör
2 dl vispgrädde, ovispad Till servering
Ev. vispgrädde
1. Sätt ugnen på 200 gr. Smält smöret i en kastrull.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och poröst i en större skål.
3. Ta fram en bunke och blanda ner vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver.
4. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet tillsammans med det smälta smöret och den ovispade grädden, rör om varsamt.
5. Smörj ett bakplåtspapper och lägg i en ugnsform, 30x40 cm. Häll smeten i formen och strö över de frysta hallonen.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen 25-30 minuter så att kakan känns torr. Ta ut kakan och höj ugnsvärmen till 250 gr.
7. Tosca: Blanda mandelspån, sötmandel, vetemjöl, strösocker, smör och vispgrädde i en kastrull och låt småkoka till en simmig smet. Bred ut smeten på den gräddade kakan.
8. Grädda kakan ytterligare, i den höjda ugnstemperaturen, i 5-10 minuter så att den får en fin gyllene färg.
9. Låt kakan svalna och skär i önskad rutstorlek. Servera gärna med en klick vispad grädde.
Lycka till med bakningen.