Egen El på Webseminarium

30 november 2011 I Söråkers FH samlades intresserade under torsdagsväll 24 nov, för att deltaga i en informationskväll. Samtidigt distribuerades informationen via web till lokaler i Härnösand, Örnsköldsvik, Kramfors, Sollefteå, Sundsvall och Ånge.

Johan Ehrenberg VD för Egen El och Lars Höglund E.ON informerade om hur enkelt det är att göra sin egen El och hur man ansluter till nätet.

" Visst kan du rädda världen, vem skall annars göra det"! Vårt utsläpp av koldioxider ökade med 6 % istället för att minska. Planerna är att minska CO2 utsläppen med 80 %. Från 10 ton till 1 ton /person. Om vi alla väntar på att "grannen får spara" så kommer det att bli allt varmare på jorden. I Sverige finns ca 5 000 000st tak och skulle vi klä alla med solceller så skulle vi erhålla 10 tWh energi, det motsvarar 1 kärnkraftverk. Det skulle kosta 100 miljarder, men på 10 år är det betalt och sen är det bara hämta hem vinsten under 40 år. (Förmodad livslängd). Detta är ren el.

Staten bidrar idag med 50 miljoner i subvention/år. Brf Örnen var tidigt ute, vilket gynnar våra medlemmar. Vi gör 19 % av vår elkonsumtion själva.

E.ON genom Lars Höglund redogjorde om hur enkelt man ansluter till elnätet och får sin produktion ekonomiskt regerad.