Information till medlemmar

18 februari 2017 Den 8 december anordnade styrelsen ett medlemsmöte för boende i HSB brf Skutan. Nedan följer en sammanfattning från mötet.

Budget/underhållsplanering
Styrelsen har beslutat att höja månadsavgiften för bostäder med 2,5 % samt höja avgiften för bilplats/garage till 275: - per månad. Förändringarna träder i kraft i januari 2017. Underhållsplanen för 2017 rymmer bland annat översyn av utemiljön, ifyllnad av parkeringslinjer och uppfräschning av gångbanan längs gästparkeringen. Dessutom ser styrelsen över möjligheten att modernisera entrélåsen i samtliga fastigheter. I övrigt arbetar styrelsen i linje med den underhållsplan som tagits fram i samråd med HSB.

Fönsterbyte
Fönsterprojektet är nu avslutat och slutbesiktning pågår. Fönstertillverkaren lämnar 10-års garanti på fel som inte orsakats av den boende själv. Har du frågor som rör garantin tar du kontakt med Bengt-Olof Rudberg, 070- 091 68 21. Övriga frågor och beställning av utbytesfilter för ventilationsfönster besvaras av HSBs felanmälan, 026-65 70 00.

Nya lagar kräver nya stadgar
Vid nästa stämma kommer styrelsen att lägga fram ett förslag om stadgeändring, detta med anledning av att lagändringar trädde i kraft den 1 juli 2016 i lagen om ekonomiska föreningar, bostadsrättslagen och årsredovisningslagen. De tidigare normalstadgarna, både 2003 års stadgar och tidigare versioner av 2011 års stadgar, strider mot lag och samtliga av HSBs bostadsrättsföreningar kommer därför att behöva anta nya stadgar (Normalstadgar 2011 för HSBs bostadsrättsföreningar version 5).

Mer information om de nya stadgarna finns att läsa på HSBs hemsida. www.hsb.se/stockholm/brf/soderort/nyheter/ny-version-av-normalstadgar/

Brandskydd och säkerhet
Styrelsen arbetar aktivt tillsammans med HSB för att förebygga och minimera brandrisken. Målsättningen är att alla boende i föreningen ska känna sig trygga. Som ett led i arbetet har styrelsen beslutat att tilldela Christer Westman rollen som ansvarig för föreningens systematiska brandskyddsarbete. Under 2017 kommer Christer bland annat att genomgå en utbildning för att bredda styrelsens kunskaper inom området. Medlemmen Kenneth Borensjö har anmält intresse av att stötta föreningen i brandskyddsarbetet, vilket styrelsen välkomnar.

Styrelsen värnar om medlemmarnas säkerhet och kommer under 2017 att se över möjligheten till inköp av hjärtstartare för placering i exempelvis trappuppgångar.

Övernattningslägenhet för uthyrning
Styrelsen har mottagit flera önskemål om en övernattningslägenhet för gäster som besöker boende i föreningen. Under mötet fick medlemmarna frågan om detta var något som man tycker styrelsen bör arbete vidare med – och svaret från den samlade skaran var överensstämmande positivt. Med anledning av detta kommer styrelsen att påbörja en kartläggning av ärendet där bland annat förutsättningar, brandsäkerhet, ekonomi och potentiella lokaler analyseras.

Felanmälan 2.0
Under 2017 kommer HSB att släppa en ny version av felanmälan på webben. Den nya versionen med namnet ”Felanmälan 2.0” innebära att medlemmen själv kan följa ärendeprocessen och bland annat se arbetsorder, tidsåtgång och datum för åtgärd. I samband med detta kommer även HSB att anordna en tävling där den bostadsrättsförening som gör flest digitala felanmälningar i förhållande till det totala antalet felanmälningar vinner en fest för föreningens medlemmar. Mer information omdetta kommer när den nya versionen är tillgänglig.

Styrelsen vill påminna er om att felanmälan görs genom HSBs hemsida eller via telefon,
026-65 70 00.

Gemensam städdag
Under våren 2017 planerar styrelsen, genom festkommittén, att anordna en gemensamstäddag för alla boende i föreningen. Tillsammans hjälps vi åt att skapa en trivsam utemiljö. Mer information och datum kommer under våren 2017.

Frågor och svar

- Kan styrelsen ta fram en beskrivning som informerar om vad styrelsen respektive HSB ansvarar för?

Svar: Styrelsen tar till sig förslaget och arbetar med att utforma en sådan beskrivning i samverkan med HSB.

- Varför har man inte monterat ner och bytt ut eternitplattorna som sitter på balkongväggarna i vissa lägenheter?

Svar: Styrelsen har valt att avvakta med detta till dess att annan renovering blir aktuell, ex fasadunderhåll eller utbyggnad av balkong.

- Har det skett någon kontroll av låsbleck/portar i fastigheten?

Svar: Ja, men om fel/brister uppmärksammas så ska de anmälas till HSB.

- Möjlighet till hantering av matavfall, ex molok?

Svar: Styrelsens tar till sig förslaget.

- Bilkörning i området, vad gäller?

Svar: Bilkörning i området bör endast ske om det är nödvändigt, ex vid i- och urlastning. Tänk på att hålla låg fart och respektera gällande trafikregler. Om olyckan är framme så är det mycket viktigt att utryckningsfordon kan ta sig fram.