Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Kallhälls nya landmärke

24 minuter. Längre än så tar inte resan med pendeltåg från Kallhäll till Centralen. Lika lång tid tar det med bil om lördagssuget efter shopping och nöjen sätter in. Å andra sidan kanske en tur med långfärdsskridskor eller ett dopp i Mälaren, lockar mer en ledig dag? I så fall behöver du bara öppna dörren. Allt finns på gångavstånd från HSB brf Pumpen
Illustrantion: Bau Arkitekter

Bostadsrätter på hög nivå

Från de översta våningarna blir utsikten milsvid, med Stockholms stad som silhuett i horisonten. Med sina 16 våningar blir dessutom HSB brf Pumpen i Kallhäll ett landmärke som kommer att ge hela stadsdelen en modernistisk knuff in i 2000-talet.

– För första gången någonsin får även boende på den här sidan av järnvägen en chans till Mälarutsikt, i alla fall från de tre översta våningarna, säger Eskil Olsson på Bau Arkitekter, som är ansvarig arkitekt.

Det smäckra huset kommer att husera två större lägenheter, treor eller fyror, samt två tvåor på varje våningsplan. Alla lägenheter får minst en balkong – fyrorna och hälften av treorna får två. Tillsammans med takhöjden på hela 2, 7 meter skapas bästa tänkbara förutsättningar för bostäder med ljus och rymd. De större lägenheterna får dessutom fönster i tre väderstreck.

Att spränga in ett modernt 16-våningshus i ett befintligt område, byggt på 1960–70-talet, ställer extra höga krav på arkitekter och stadsplanerare. Och Bau Arkitekter har tagit fram förslaget med omsorg och förståelse för dåtid, nutid och framtid.

– Kallhäll är ganska brokigt sedan tidigare och vi spinner vidare på de årsringarna. Fasaden blir varmgrå medan balkongerna står för det starka uttrycket med sina asymmetriska placeringar och metallfärgade toner, berättar Eskil Olsson.

Brf Pumpen utgör första etappen av HSBs expansion av Kallhäll centrum. Etapp 2 består av ett tiovåningshus som kommer att byggas där Folkets Hus står idag.

Är du nyfiken på brf Pumpen? Läs mer och gör din intresseanmälan här >>

 

KALLHÄLLS NYA ANSIKTE

Samtidigt som Mälarbanan utökas från två till fyra spår, E18:s upprustning gått i mål och en rad nya bostadsområden etablerats i expansiva Järfälla, tycks tiden ha stått stilla i Kallhäll. Tills nu. Från och med sommaren 2016 påbörjas en uppfräschning av centrum som innebär nya bostäder, ett nytt Folkets Hus och ett mer levande torg.

Tillsammans med två arkitektkontor har HSB skissat på, granskat och utvärderat Kallhäll centrum under nästan tio års tid. Ambitionen är att skapa ett mer levande centrum genom att bygga 200–300 nya bostäder i centrumnära läge. En vision som medför en rad utmaningar i ett redan bebyggt område – främst att hitta lämplig mark men också att identifiera arkitektur som berikar den befintliga stadsbilden.

Det visade sig att den hårdaste nöten att knäcka var Kallhälls Folkets Hus. Huset, som inrymmer bibliotek, museum och biosalong, ligger många Kallhällbor varmt om hjärtat, men är både för stort för dagens behov och i skriande behov av underhåll.

Lösningen var lika kreativ som nytänkande. Bau Arkitekter och HSB tog fram förslag på ett nytt Folkets Hus som HSB nu börjar bygga. Med en yta på cirka 300 kvadratmeter är det både bättre anpassat för dagens behov och huset får en mer framträdande placering vid torget.

– Utformningen blir inbjudande och öppen – som ett skyltfönster för deras verksamhet – och vänder sig mot torget med en glasvägg. Det finns också möjlighet att göra en uteservering i sydvästläge med utsikt över torget, berättar Martina Engblom, handläggande arkitekt på Bau Arkitekter.

Den nya Folkets Hus-paviljongen kommer att innehålla en biosalong för 150 personer, samlingssal och en serveringsdel. Övriga delar av dagens verksamhet i Folkets Hus flyttar så småningom in i HSB s befintliga centrumhus intill det nyinvigda biblioteket. I sommar påbörjas bygget av Folkets Hus-paviljongen som blir en viktig del av den nya torgbilden.

– Vi vill definiera torget tydligare. Idag består torget av bara två parallella väggar, vilket gör att torgytan inte får en tydlig avgränsning. Med nya Folkets Hus bildas tre väggar medan den fjärde sidan ligger öppen mot pendeltågsstationen, förklarar Martina Engblom.

Markbeläggningen på torget läggs om och dagens kulle av gatsten tas bort för att förbättra förutsättningarna för torghandel.

– Förhoppningen är att det nya torget också ska locka de boende i Bolinders strand på andra sidan järnvägen, samt stimulera handeln och bygga en identitet för Kallhäll. Människor söker sig dit andra människor finns och genom att skapa fler träffpunkter i centrum ökar vi förutsättningarna för att Kallhäll centrum åter ska bli en trivsam och inbjudande mötesplats, menar Eskil Olsson. 

 

KOLL PÅ KALLHÄLL

 

NATURNÄRA: GÖRVÄLNS STORSLAGNA NATURRESERVAT

Strax söder om Kallhäll centrum breder Görvälns naturreservat ut sig. Här hittar du hela nio kvadratkilometer fyllt av frisk luft, vandringsleder, djur och natur. Reservatet sträcker sig längs en åtta kilometer lång kuststräcka från Hässelby till Kallhäll. Här finns en lång, mestadels obebyggd strandpromenad, bär- och svampmarker, grillplatser, skidbacke och flera badplatser, där Görvälnsbadet och Kallhällsbadet är de största och mest välkända.

Inom området ligger även Görvälns slott med sin anrika slottspark. Slottet har efter en lång och dramatisk historia förvandlats till ett av Sveriges mest uppmärksammade och prisbelönta boutique-hotell med restaurang och konferensdel.

Läs mer om Görväln >>

BARNVÄNLIGT DJURLIV: KALLHÄLLS 4H-GÅRD

Den som inte vill spana efter vilda djur i Görvälns naturreservat kan med fördel söka sig till Kallhälls 4H-gård. Här finns alla barns favoritdjur: hästar, får, getter, kaniner, hönor och katter. Gården drivs ideellt och hålls öppen dagtid mellan 9 och 16. Här kan man också boka en rad aktiviteter, som ponnyridning, guidade turer, läger och djurskötarkurser för alla från 7 år. 4H-gården har också ett kaninhotell för reslystna kaninägare.

Några lördagar per år håller 4H-gården öppet hus, nästa tillfälle är den 28 maj kl 11–14.

Läs mer om Kallhälls 4H-gård >>

 HISTORIA: BOLINDERS MEKANISKA ARV

Trots att produktionen upphörde för precis 60 år sedan är Bolinders fabriker än idag tätt förknippade med Kallhäll. Bolinders Mekaniska Verkstad startades 1845 av bröderna Jean och Carl Gerhard Bolinder på Kungsholmen i Stockholm. Verksamheten blomstrade och när företaget behövde expandera köptes Kallhälls gård, mycket på grund av de goda kommunikationsmöjligheterna via järnvägen och på Mälaren.

Under tidigt 1900-tal byggdes området ut med bland annat gjuteri, spisverkstad, kraftstation och emaljverk. Dessutom byggdes bostäder, badhus och skola för de anställda och deras familjer. Bolinders ägde all mark i trakten och förvandlade bygden till en hårt styrd bruksort. Från 1909 tillverkades här främst gjutjärnsföremål som vedspisar, köttkvarnar och stekpannor.  

Från början användes Kallhälls gård huvudbyggnad, byggd 1863, som sommarbostad av företagets direktör Erik August Bolinder. Efter hans död förvandlades den till Bolinders Fabriks huvudkontor. Än idag ligger den pampiga herrgården på bästa läge med utsikt över Mälaren, omgärdad av bostadsområdet Bolinders Strand på östra sidan om järnvägen.

1956 upphörde Bolinders produktion men de gamla industrilokalerna ligger kvar och har integrerats i bostadsområdet. Den som är nyfiken på Bolinders historia hittar en fin utställning på Bolindermuseet i Folkets Hus i Kallhäll centrum. Under sommaren 2016 stänger museet tillfälligt. Planen är att öppna under hösten 2016 i nyrenoverade lokaler vid torget.

Läs mer om Bolinders och Kallhälls historia >>

 

KURIOSA: HSB PIONJÄR I KALLHÄLL

Under Bolinders era ägde företaget all mark i Kallhällsområdet och tillät ingen annan att bygga. Först 1953 såldes delar av marken efter mycket förhandling – till just HSB. Brf Rondellen blev HSBs hundrade brf-förening och innebar att det blev möjligt även för någon som inte var anställd på Bolinders att bosätta sig i området. 

//
text: Christina Bild
Illustrantioner: Bau Arkitekter

FAKTA OM HSB BRF PUMPEN

  • Fastigheten: 16 våningar
  • Antal lägenheter: 59 st, samtliga med minst en balkong
  • Storlek: 2–4 rum och kök
  • Övrigt: Gemensamhetslokal, grovtvättstuga, lägenhetsförråd
  • Bilplats: Parkering i källare, markparkering och parkeringsdäck
  • Säljstart: 15 maj
  • Byggstart: Hösten 2016
  • Inflyttning: Hösten 2018