Information angående nybyggnation på och omkring garagen

31 oktober 2017

Bakgrund

Föreningens byggnader står inför omfattande och kostsamma renoveringar de närmaste åren. Exempel på dessa är bland annat: nybyggnation av garage, fönsterbyte/renovering, renovering av balkongplattor och balkongpelare samt åtgärder på värmesystemet. Vissa av dessa renoveringar ligger under planerat underhåll men vissa av dem har dykt upp plötsligt pga. tidigare bristfälliga entreprenader. Finansieringen av dessa åtgärder behöver antingen göras genom att öka lånen och därmed även avgifterna eller att föreningen får intäkter på annat sätt. Det är därför utredningen om exploateringen blivit aktuell. Genom att sälja mark skulle föreningen kunna bekosta stora delar av de kommande projekten och förhoppningsvis kunna undvika att höja avgifterna.

Vad händer?

På stämman den 16 februari 2017 beslutades att låta styrelsen i Brf Agaten gå vidare med en förfrågan till Nacka kommun gällande möjligheter till nybyggnation på föreningens mark. Styrelsen har därför lämnat in en ansökan om detaljplanändring. Ansökan ankom till Nacka Kommun den 5 maj 2017. Den 16 augusti meddelade Nacka kommun, Miljö och stadsbyggnadskontoret föreningen att de beviljat föreningen att pröva åtgärden i en planprocess.

Nacka kommun meddelar i beslutet att en ny detaljplan för området beräknas vara klar till 2025/2026. Innan den nya detaljplanenen är klar kan ingen nybyggnation av lägenheter startas. Däremot kan föreningen efter stämmobeslut välja att sälja marken till en entreprenör, för att kunna finansiera de stora projekt som väntar.

Styrelsen har valt att ta hjälp av HSB Stockholms fastighetsutvecklingsavdelning under processen med utvecklingen av projektet. För att ni som boende i föreningen ska känna er delaktiga kommer information om projektet löpande att redovisas här på infotavlorna och på informationsmöten.

Samtliga större beslut kommer föregås av ett informationsmöte följt av en kallelse till extrastämma. Räkna därför med ett flertal stämmor framöver. Ett första informationsmöte kommer att hållas i januari med efterföljande extrastämma i januari/februari.

Frågor angående projektet hänvisas till brfagaten@hsb.se. 

Denna text kan hämtas som en PDF nedan.