Informationsbrev December 2022

25 december 2022 God fortsättning och gott nytt år!

Ny hemsida 

Strax efter årsskiftet planerar styrelsen att lansera en ny hemsida med anledning av att vi byter förvaltare.
Majoriteten av de frågor styrelsen får är ofta återkommande frågor. Vi har därför sorterat ut och uppdaterat information samt
försökt göra det så tillgängligt, tydligt och lättsökt som möjligt. 
 Ofta är det förvaltaren (Bostadsförvaltning) som ska kontaktas. Vi har på den nya hemsidan försökt  att tydliggöra vilka kontaktvägar som gäller och när. Alla kontaktuppgifter finns listade.  

Styrelsen är tacksam för den feedbacken som kommit in på hur vi kan förbättra vår kommunikation mot medlemmarna.
Vi har lyssnat och sorterat bland förslagen.  
Från styrelsens sida kommer vi ha ett mycket bättre verktyg för att visa om vi har några obesvarade frågor eller något som legat obesvarat under en längre tid. Detta för att undvika att någon hamnar mellan stolarna.  

Medlemsforum
 
Tillsammans med detta kommer ett medlemsforum. Vi hoppas på att medlemmar kommer uppleva det här som en bra plats där man kan diskutera saker medlemmar emellan. 
Vi välkomnar vår granne Gunilla Lindblad som kommer att agera moderator. Tack Gunilla! 

Ekonomi

Avier 
Som ni sett har de första nya avierna börjat komma genom Bostadsförvaltningen, ni kanske undrar var IMD elen tagit vägen?
Det är inget fel utan elen kommer på avierna som vanligt men har ett eftersläp på dessa med ett kvartal enligt tidigare system som vi hade hos HSB.
Detta vet endast de som avflyttat från föreningen om som erhållit dessa eftersläpande kvartal i efterskott. Vi har även fått frågor om varmvatten mätningen i köken för föreningen. Dessa börjades mätas från den första december 2022 och kommer på avin för april 2023, kostnaden för varmvattnet har satts till 70 kronor kubikmeter vatten. Vad det sen betyder i kostnad per lägenhet bestämmer varje medlem självt genom användningen. Vi kommer även att byta ut de backventiler som det finns 4 st av för varje hus deras livscykel har utgått för väldigt länge sedan. Detta medför inga ingrepp i lägenheterna utan endast i krypgrunderna.
 
 

Fastighet

Radiatorer 
Föreningens radiatorer har vi märkt ett stort problem med denna vinter då både backventil och vred fastnat under sommaren. Vi nu lagt upp det för upphandling och utbyte av dessa under 2023 samt nya radiatorer under 2024. Har man problem nu med kalla radiatorer kontaktar man Bostadsförvaltning så kommer de ut och motionerar ut ventilen i radiatorerna.  Värmen bör börja strömma i radiatorerna igen. 
 
Matos
Styrelsen har tagit in hjälp att felsöka i lägenheter som klagat på matos från grannar. Vi har fått en lägesbild och har startat en dialog med entreprenör för att åtgärda felet.
Under 2023 är det även inplanerat en OVK (Obligatorisk Ventilations Kontroll) där även städning kommer att ingå vilket också bör påverka luftkvaliten.
 
Hissen i 73an  
Hissen har färdigställts och klarat besiktningen. Nu kan medlemmarna i huset i 73:an njuta av en trevlig färd hem.
Stort tack till medlemmarna i denna port för tålamodet under detta utbyte av hissen samt även tack till Nacka Hiss som gjort ett extremt bra och proffsigt arbete under dessa veckor.
 
 
Hus 81 och 69 
Vi har haft stora problem med ventilationen i dessa hus. 
Värmedonet hade gått sönder i 81 and hus och i 69 har både tilluftspumpen, värmedonet samt givarkontakten brunnit som avger fel indikationer i systemet.
Därav tog det längre tid att hitta det problemet då inga fel larmade, som tur hade vi några boende i huset som mailade in sin grader i lägenheten stort tack för det. 
 

Parkeringstillstånd 

Kontakta Bostadsförvaltningen för oreserverade parkeringstillstånd för 2023. Betalning sker genom insättning till föreningens Bankgiro. 
Bostadsförvaltningen delar även ut de reserverade tillstånden eftersom kontakta dem om du inte erhållit ditt under vecka 2 2023. 
Du kontaktar även Bostadsförvaltning om du önskar ställa dig i kö för reserverad plats.

IMD 

IMD el 
Nu när alla fått sina avier så kanske ni undrar varför hushållselen inte finns med på avierna. Detta är för att den eftersläpar med ett kvartal enligt tidigare med HSB så det betyder att skulle du flytta från föreningen så har ett kvartal upplupen el kostnad. 
 
IMD vatten  
Ni kanske även frågar er varför inte avläsningen av varmvatten finns med på avierna . Detta är för att vi avläst för Q4 2022 och därefter kommer vi kunna läsa in kostnaden för varmvattnet enligt gängse tariffer. Som det ser ut idag kommer kostnaden till föreningen av varmvatten ligga på 70kr kubikmeter vatten per lägenhet och debiteringen kommer att ske i samma följd enligt tidigare med en eftersläpning på ett kvartal. Detta betyder att decembers räkning hamnar på aprils avi osv. Därmed följer vatten och el med varandra månadsvis. 

Mark 

Vi har tagit nya ordentliga tag i området med rabatterna. Buskar och träd har klippt ned och beskurits, detta är något som varit eftersatt . 
I buskarna hittades både det ena och det andra efter balkong och fönsterbyten, vi tog beslutet att totalt rensa bort allt. Framöver vill vi lämna kvar lite löv i rabatterna som ger näring till växterna, men vi behövde börja om och ha en blank duk utan byggmaterial och skräp att arbeta med. Arbetet kommer att fortgå i vår med att ersätta och förnya. 
Vi ska hitta den röda tråden som knyter ihop Brf Agaten och vi ska värna om den underbara grönska som vi har på våra gårdar.

Efter snöfallet
 
Återplantering i någon form kommer att ske där vi blev tvungna att ta bort träd på grund av den tunga snön som tyvärr gick hårt mot våra vackra träd. 
Snöröjningen sköts precis som tidigare år av AFF. 

JML 
Samarbetet med våran nya trädgårds förvaltare JML har funkat riktigt bra. 
Tjejerna är riktigt duktiga och vi har fått höra så mycket positivt från er medlemmar. 

Belysning
 
Ljusslingorna på tvättstugorna blev riktigt fina och ger en härlig känsla i vintermörkret. 
Belysning är en fråga som vi ska jobba vidare på, då det är viktigt både ur en trivsel och trygghets synpunkt. 
 
Sopor & kartonger
Efter julafton när vi alla har lite extra sopor att slänga efter tomtens besök så måste vi hjälpas åt. 
Stora kartonger skall inte slängas i kassunerna utan de behöver köras till återvinningen. 
Kartongerna orsakar stopp som gör att det inte går att slänga vilket resulterar i extra utgifter för oss medlemmar helt i onödan. 
 
Riv sönder kartonger och är det fullt meddela detta till Bostadsförvaltning och/eller styrelsen så att vi kan åtgärda detta. 
Är det fullt ställ heller inte kassarna utanför kassunerna då även det ger oss medlemmar en extra utgift då vi behöver beställa en helt onödig sanering. Vi vill ju inte ha problem med råttor eller att sopor ligger utspridda i området på grund av fåglar i vårt fina område. Ta hellre med dig det tillbaka hem och återvänd någon dag senare, alternativt sök dig till alternativa platser, så som återvinningscentralen. 
 
Tack alla medlemmar som ringde styrelsen på jul och juldagen.
God fortsättning & gott nytt år,  
önskar styrelsen