Avgiftshöjning från 1 januari 2024

21 november 2023

Styrelsen har beslutat att höja avgiften med 8% från och med 1 januari 2024.

 

Det tuffa ekonomiska läget påverkar samtliga bostadsrättsföreningar. Räntorna har kraftigt stigit vilket vi fick känna effekten av redan förra året. I år och kommande år blir denna effekt ännu mer påtaglig.

 

Varför ytterligare en höjning när styrelsen beslutade för att höja avgiften 1 januari 2023? 

HSB har ett nyckeltal för rekommenderat sparande per kvadratmeter vilket fungerar som en vägledning för hur föreningen mår och klarar sig framöver samt hur avgiftsnivåer behöver justeras. Kostnadsökningar och framför allt räntorna har som sagt spelat en stor roll och pressat ner vårt sparande till 59. HSB rekommenderar att föreningen (i alla fall på sikt) ligger på 225 – 300 i sparande och helst som lägst på över 100.

Därmed är vår föreningens sparande för framtida underhåll och investeringar extremt lågt. Ett sparande på den här nivån medför att föreningen inte kan spara medel för det slitage som sker på fastigheten och därmed kommer framtida underhåll att behöva finansieras med nya lån. Exempelvis höjda räntor påverkar sparandet negativt och för att kunna bedöma långsiktigt hållbara avgiftsnivåer är det fördelaktigt att planera flera år framåt i tiden.

Föreningens andra nyckeltal, skuldsättning och räntekänslighet ligger idag på en bra nivå. Det är nyckeltalet sparande som måste upp i högre nivåer. Rekommendationen från HSB är därför en avgiftsökning med 8% och därför har vi i styrelsen beslutat om en avgiftshöjning på 8 % med start 1 januari 2024.

 

Vi förstår att detta är otroligt tufft för er privata ekonomi men dessvärre ytterst nödvändigt.

 

Om ni har ytterligare frågor går det bra att kontakta styrelsen.