Sopor

Tänk på att allt vi slänger belastar föreningens ekonomi. Prioritera alltid att använda kommunens återvinningsstationer som finns vid Blommensbergsvägen (mittemot Aspuddsparken) eller vid Aspuddens T-bana.

Sophanteringen sker enligt följande

Vi källsorterar våra sopor.

Grovsopor, Skrymmande eller Byggavfall
Ska kastas på en återvinningscentral. De närmaste återvinningscentralerna är ÅVC Sätra samt ÅVC Östberga och där är det gratis att slänga. Man kan också köpa BigBag-säckar.

På styrelsens heldags budgetmöte 2018 diskuterades bl.a. kostnaden för grovsopor som är orimligt hög: 2018 betalade vi ca 120 000 kr för grovsopor, jämfört med 60 000 för hushållssopor, det motsvarar en kostnad av 500kr/lägenhet/år.

Returhuset
I returhuset vid Hövdingagatan 7A finns möjlighet att kasta matavfall och grovsopor. Det som kastas ska ligga i behållarna för avfallet. lnget får kastas på golvet. Då hämtas det inte.

Om en lägenhetsinnehavare belastar returhuset med mer än vad som är tillåtet, 660 liter, kan denna extra kostnad komma att betalas av lägenhetsinnehavaren.

Hushållssopor
Hushållssopor kastas i behållare som finns i nära anslutning till fastigheterna. Har ni grillat på gården och har sopor släng dessa i behållarna.

Matavfall
Från 2023 är det obligatoriskt med sortering av matavfall. Behållare för detta finns i returhuset, där finns också speciella påsar för detta ändamål. I matavfall kastas rester av kött, fisk och skaldjur, pasta, ris, bröd, äggskal, rester av frukt och grönsaker, teblad, kaffesump. Detta hämtas och omvandlas till biogas.

Glas
Lämnas i behållare vid Blommensbergsvägen (mittemot Aspuddsparken) eller vid Aspuddens T-bana.

Kartong och wellpapp
Lämnas i behållare vid Blommensbergsvägen (mittemot Aspuddsparken) eller vid Aspuddens T-bana.

Returpapper
Lämnas i behållare vid Blommensbergsvägen (mittemot Aspuddsparken) eller vid Aspuddens T-bana.

Plastförpackningar
Lämnas i behållare vid Blommensbergsvägen (mittemot Aspuddsparken) eller vid Aspuddens T-bana.

Metall
Lämnas i behållare vid Blommensbergsvägen (mittemot Aspuddsparken) eller vid Aspuddens T-bana.

Vitvaror och TV-apparater
Tar butiken hand om när du köper nytt.

Elavfall
Sedan maj 2021 får inget elavfall lämnas i returhuset. Detta ska istället kastas på en miljöstation eller återvinningscentral. De närmaste återvinningscentralerna finns i Sätra samt i Östberga.

Farligt avfall

Lämnas på Miljöstation, finns på Hägerstensvägen vid Shell bensinmack. Du som privatperson kan lämna ditt farliga avfall till någon av miljöstationerna, mobila miljöstationen eller på någon av återvinningscentralerna. Du kan även, mot en avgift, beställa hämtning av farligt avfall direkt från din dörr.

Trafikkontoret har avtal med vissa färghandlare som tar emot rester av de produkter som de säljer. Kontakta dem på telefon 08-508 465 40 så berättar de vilka färghandlare de har avtal med just nu.

Exempel på farligt avfall

* Aerosolspray hårspray och spraydeodorant.

* Bekämpningsmedel insektsspray, träskyddsmedel och ogräsmedel.

* Diverse kemikalier batterisyra, ammoniak, lut och kalklösare.

* Diverse oljor, spillolja, smörjolja och motorolja.

* Fotokemikalier fix och framkallningsvätska.

* Färg-, lack- och limrester nagellack, burkar med intorkad färg, penslar och rollers med rester av olje- och lackfärg räknas hit. Burkar med rester av vattenlöslig färg hanteras även i samma insamlingssystem som farligt avfall.

* Kvicksilverhaltiga material äldre febertermometrar.

* Lösningsmedel thinner, lacknafta, penseltvätt, bensin, terpentin, fotogen, T-sprit och aceton.

* Mediciner Lämnas till apotek som säljer receptbelagda läkemedel.

* Rengöringsmedel silverputs, kalkborttagare, polish, golv- och ugnsrengöringsmedel, blekmedel och fläckborttagningsmedel.

* Småbatterier och bilbatterier. En hel del apparater och leksaker har inbyggda batterier och om du inte kan ta loss det lämnar du hela apparaten till insamling av elavfall.

* Batteriholkar för småbatterier finns i många butiker samt vid återvinningsstationerna för förpackningar.

  • Blommensbergsvägen
    Blommensbergsvägen