Vanliga frågor och svar angående värmen Brf Erland

05 november 2020 Här nedanför hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna kring värmen i lägenheterna. Du hittar också några tips på vad du kan göra om du tycker att det är kallt.

Jag tycker att det är för kallt i min lägenhet. Vad ska jag göra?
I våra lägenheter ska temperaturen inomhus under uppvärmningssäsongen vara minst 20 grader enligt Socialstyrelsens rekommendationer. Om du har följt tipsen nedan, men ändå tycker att du har för kallt rekommenderar vi att du först kontrollerar temperaturen i lägenheten själv. Mät temperaturen inne hos dig, 1 meter från yttervägg och på 1 meters höjd från golvet. Om det är under 20 grader, gör du en felanmälan per telefon till I-Svar.

Mitt element är ju kallt! Inte så konstigt att jag fryser!
Ett kallt element betyder sällan att inomhustemperaturen är för låg. I fastigheten finns det värmeväxlare som värmer upp det vatten som sedan passerar elementen i lägenheterna. Vattnets temperatur anpassas efter utomhustemperaturen med hjälp av utomhusgivare. Om det är varmt ute sänks vattentemperaturen i elementen och vice versa.

Jag tycker att det är kallare under kvällar och helger.
Brf Erland levererar lika mycket värme dygnet runt, även under helger, under den period som värme krävs (ungefär med start i slutet på september till början av april)

 

Kontrollera temperaturen
Om temperaturen är 20 grader eller där över, är allt som det ska. Om temperaturen är lägre än 18 grader, ring och gör en felanmälan. Om det är mellan 18 – 20 grader, avvakta en dag, den låga temperaturen kan bero på kraftig temperaturväxling utomhus. Om det fortfarande efter ett dygn är under 20 grader, gör en felanmälan per telefon.

Värmetips

  • Undvik att ”stänga in” elementen genom att till exempel placera en soffa alltför nära elementet eller låta en tung gardin täcka över det.
  • Vädra effektivt. Låt inte fönster eller balkongdörrar stå på glänt en längre tid. Skapa istället tvärdrag under några minuter.
  • Upplevelsen av inomhusklimatet beror i hög grad på klädseln. Den som vill bidra till bättre hushållning med energi och en bättre miljö kan ta på sig en skön kofta och tofflor.