Brandsäkerhet

Trapphusen är den viktigaste utrymningsvägen och räddningstjänstens lättaste väg in om det brinner. En trapphusbrand kan få förödande konsekvenser.

Enligt lag får inget brännbart förvaras i trapphus och utrymningsvägar får under inga omständigheter blockeras. Det är således inte tillåtet att använda trapphus, entréer eller utrymmen utanför förråd etc. till förvaring av barnvagnar, cyklar, pulkor, skor, leksaker, dörrmattor, prydnadsföremål m.m.

Särskilda barnvagnsrum och cykelrum finns med ingång från varje trapphus.  Övriga privata saker får man förvara i sin egen lägenhet eller i sitt förråd.

Föremål som otillåtet förvaras i allmänna utrymmen kan  styrelsen besluta om att forsla bort.

Några tips:

  • Håll källardörrar stängda och låsta.
    Låsta dörrar minskar risken för anlagda bränder samt hindrar spridning av eld och rök. Se till att dörrarna stängs ordentligt, och felanmäl om något är trasigt och därmed försvårar stängning/låsning.

  • Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus
    Om det brinner i en annan lägenhet och trapphuset är rökfyllt - stanna då i din egen lägenhet med stängd lägenhetsdörr och LARMA 112. Räddningstjänsten kommer och hjälper dig ut.

    Stoppa gärna blöta handdukar kring lägenhetsdörren för att hindra att rök och eld sprids in till din lägenhet.

  • Stäng inne branden
    Om det brinner i din lägenhet ska du snabbt ta dig ut och stänga lägenhetsdörren efter dig. På så sätt försenas spridningen av brand och rök.

  • Förvaring av brandfarliga varor
    I lägenheten är det tillåtet att förvara spray - och gasolflaskor om högst 5 liter och brandfarlig vätska i behållare av högst 5 liter.

    På balkongen (ej inglasad) gäller följande: Gasolflaska högst 26 liter och brandfarlig vätska högst 15 liter. De bör förvaras i ett skåp så att de inte blir utsatta för sol, väder och vind (kom ihåg att det kan bli mycket varmt bakom glaset på räcket då solen ligger på).

    Observera att inglasade balkonger räknas som en del av lägenheten.

    I källarförråden får ingen förvaring av brandfarliga varor ske. Var noga med att följa anvisningar för hantering av brandfarliga vätskor eftersom framförallt gasol är extremt lättantändligt.

  • Säkerhet i garage och källare
    Alla kommer in till sitt förråd med sin nyckelbricka och med HH-nyckeln. Med HH-nyckeln kommer du även in i garaget. Vi rekommenderar att du alltid har HH-nyckeln med dig. Skulle det börja brinna, t.ex. i trapphuset, kan du fly ut i garaget. Även om du har en nyckelbricka dit, så kan det systemet lätt slås ut i samband med brand. En nyckel är alltid säkrare.
     

  • Säkerhet i lägenheten
    Alla lägenheter ska enligt Brand- och miljönämndens beslut vara försedda med minst en brandvarnare. Det är den boendes ansvar att se till att den alltid fungerar. Idag finns även brandvarnare som kan kommunicera med grannens brandvarnare. Skaffa gärna även brandfiltar och pulverbrandsläckare (6 kg).  Det finns dessutom spislarm-dosor som varnar vid förhöjd värme över kökshällen.

Pulverbrandsläckare är ett krav vid användning av gasolgrill. Om brand skulle uppstå är vatten inte ett alternativ för släckning. – Se vidare  ”Grillregler” och ”Trivselregler”

Öppna askkoppar bör inte användas vid rökning på balkong och fimpar bör omedelbart tas om hand och släckas (och spolas med vatten innan de slängs i soporna). ”Fläktrökning” (rökning under köksfläkten) är inte tillåten.  Se vidare ”Trivselregler”