Nyttjanderättsavtal för medlemmar med uteplats

04 februari 2021 Bebyggelsen uppe på Jarlaberg har funnits i c:a 30 år. Bostadsområdet Jarlaberg består av mark och grönområden som ägs och förvaltas av bostadsrättsföreningar, "egna hem", samfälligheten och kommunen.

I vår förening har det precis som i andra föreningar i Jarlaberg över tid kommit att utecklas en praxis att boende i bottenplan och radhus tagit föreningens mark i anspråk för egen uteplats. Nackdelen med detta är att man använder mark "som sin egen" trots att det egentligen är mark som alla föreningsmedlemmar har rätt till.

Styrelsen har i samråd med jurister på HSB funderat på hur vi kan trygga de boendes möjlighet till en uteplats samtidigt som föreningens intessen tas tillvara. Detta arbete har lett fram till att ett avtal (nyttjanderättsavtal) mellan bostadsinnehavaren och föreningen är ett tryggt och juridiskt riktigt sätt att säkerställa dessa intressen.
I detta nyttjanderättsavtal klargörs bland annat storleken på uteplatsen, dess utformning och underhållsansvaret.

Man kan sammanfatta syftet med avtalet så här:

  • Att bostadsinnehavaren ska känna trygghet i att den uteplats man nyttjar inte helt plötsligt kan ryckas bort på grund av ett styrelsebeslut eller en extrastämma.
  • Att bostadsrättsföreningen, som i grunden är en ekonomisk förening, och som bland annat har som sin uppgift att förvalta och ansvara för medlemmarnas egendom har kontroll över marken och fastigheterna som ägs gemensamt.

Vid en eventuell försäljning av sin bostadsrätt kommer nyttjanderättsavtalet att ingå som en del av de dokument som behöver gås igenom av säljare och ny ägare så att ansvarsförhållandet är klart och tydligt.

Under våren 2021 kommer vår förvaltare på HSB att distribuera detta avtal till berörda medlemmar för påskrift.


Till nyhetslistan