Vad är Legionella

06 maj 2021 Legionella är en bakterie som kan orsaka två typer av sjukdomar, legionärsjuka och pontiacfeber. Bakterien förekommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag. Den kan också finnas i distributionsnäten för vatten och i andra vattensystem.

Hur hanterar vi i brf Illern legionellabakterier i tappvattnet ?

Då vi i styrelsen inte på något sätt är experter på legionella har vi valt att, via vår fastighetsförvaltare Nacka Drift & Skötsel, köpa in provtagningstjänsten från WeCan Tech (ett företag som arbetar inom vattenbehandling).
Detta innebär att ett program för egenkontroll finns och regelbunda provtagningar sker på vattenkvalitén.
Nästa provtagning är planerad till Juni 2021. Styrelsen har för avsikt att som rutin delge alla boende resultatet från dessa provtagningar här på hemsidan.

Problem med legionellabakterier har funnits under många år i flertalet bostadsrättsföreningar i Jarlaberg. Detta beror på den konstruktion som gjordes på 80-talet med handukstorkar som kopplades ihop med tappvattnet (vårt dricksvatten). Denna konstruktion, om den inte underhålls riktigt, riskerar att vattnet blir stående i systemet med risk för legionellatillväxt.
Detta är en av anledningarna till varför det är så oerhört viktigt att man gör rätt när man gör en åtgärd i handdukstorken. Man får ALDRIG ta bort en handdukstork utan att bygla över rören och sätta in en trimventil som sedan skall justeras in av fackkunnig person. Görs inte detta har vi garanterat problem med stillastående vatten som är en grogrund för legionellbakterier. Fackkunnig representant utsedd av styrelsen måste alltid besiktiga alla typer att åtgärder utförda på de vattenburna handduktstorkarna.

Nedan följer en text rörande legionellabakterier saxad från Folkhälsomyndighetens hemsida (2021-05-06)

Bakterierna kan överleva i temperaturintervallet 0-50°C. Det är hög risk att legionellabakterier växer till om vattenomsättningen i vattenledningar är låg och temperaturen är mellan 20 och 45°C. Legionella förekommer i distributionsnätet för vatten och i varmvattenberedare men kan också förekomma och spridas från befuktningsanläggningar, luftkonditionering, kyltorn, bioreningsanläggningar och skrubbrar för rening av rökgaser eller processluft. Legionärssjuka och pontiacfeber smittar genom att man andas in vattenaerosoler som innehåller legionellabakterier till exempel i duschar och bubbelpooler där det finns risk för bildning av vattenaerosoler.

Tillväxt av legionella underlättas om de växer tillsammans med andra mikroorganismer och hittas därför ofta i ansamlingar av till exempel bakterier och alger, biofilm. Den kan även föröka sig inuti amöbor och andra protozoer vilket gör bakterien både svår att upptäcka och att få bort. Biofilmen skyddar både mot desinfektionsmedel och tillfälliga temperaturhöjningar av vattnet.

För att förhindra att bakterierna växter till är drift och underhåll av vattensystem viktiga. Det är viktigt att ta bort reservoarer med stillastående vatten och rensa systemet från blindledningar där temperaturen är gynnsam för tillväxt.

Fastighetsägaren eller verksamhetsutövaren ska utföra egenkontroll av systemen för att förebygga tillväxt av legionella. Viktiga punkter i ett egenkontrollprogram för vattensystem är:

  • rutiner för att kontrollera temperaturen
  • rutiner för att genomföra regelbunden spolning vid tappställe
  • rutiner för spolning av tappställen om delar av en byggnad har stått tom under en längre tid
  • rutiner för åtgärder vid konstaterade förhöjda nivåer av legionella

 


Till nyhetslistan