Sprängningar Grycksbovägen

25 april 2022

I fredags var PE Teknik & Arkitektur på platsbesök gällande vibrationerna som många boende nu upplever ifrån sprängningarna på Grycksbovägen. De har hittade fler vibrationsmätare uppsatta och deras bedömning var att det inte behöver sättas upp fler utan de som finns täcker in det som behövs. Enligt dem så finns det inget krav idag på att utföra utökad mätning som tex triaxiell-mätning, detta utförs vid sprängningsarbeten i närhet av mycket känsliga byggnader eller anläggningar, accelerationsmätning utförs vid eller på tex el-utrustning, dataservrar och dylikt.

 

Vid besöket fick de även uppleva en sprängsalva som gick. Ingen av de som var på plats uppfattade vibrationerna som kraftiga, men de är också ganska vana.

Det ligger i vårt DNA att uppfatta vibrationer som farliga och det är heller inte ovanligt att människor tycker att sprängningsarbeten är mycket obehagliga, därför är just vibrationsmätare väldigt viktiga i diskussionen för att konstatera om vibrationerna har vart för kraftiga eller inte.

Vi människor är väldigt vibrationskänsliga och kan uppfatta otroligt små vibrationer, fastigheter tål avsevärt mer, oftast 100 ggr mer än vad man kan tro.

 

Styrelsen fick rekommenderat att kontakta SVK (Svenska Kraftnät ) som har hand om arbetena längs med Örbyleden och be om att få ta del av mätprotokollen och få en rapport varje vecka. Styrelsen tar upp det till vidare diskussion.