Medlemsinformation om elbilsladdning

11 februari 2022 Laddning av elbilar i HSB Brf Lill-Jans garage i fastigheten Tresticklan 2.

 Installation

Styrelsen för Brf Lill-Jan gjorde en enkät bland medlemmarna under hösten 2021 för att undersöka behovet av elbilsladdning i våra garage. Även om det i nuläget är ett begränsat intresse har Styrelsen beslutat att installera laddstolpar för elbilar i garaget i den egna fastigheten (garage 1) eftersom styrelsen bedömer att behovet snart kommer att öka och att det nu är fördelaktigt med det statliga stödprogrammet.

Bolaget Easy Charging har anlitats för att dra fram 3-fas el till samtliga platser (utom plats 22 som saknar fäststolpe) samt installera en tom plastbox med ett 22 kW-uttag vid varje plats. Inledningsvis kommer föreningen att köpa åtta laddningsaggregat att installeras i de tomma plastboxarna. Installationen beräknas att ske under slutet av februari 2022 och koordineras med Brf Fiskartorpet som valt samma system. System för elbilsladdning i Tyrestagaraget (garage 2, Hamlingsgatan) utreds för närvarande.

Genom denna installation kommer samtliga befintliga fas 1-uttag att tas bort. I dagsläget finns fyra sådana för vår förenings nyttjande.

Ekonomi

Installationen av infrastrukturen uppgår till 125 000 kr inkl. moms. Varje laddningsaggregat kostar
13 000 kr inkl. moms, totalt (8 st) 104 000 kr. Den sammanlagda investeringen blir således 229 000 kr. Styrelsen har ansökt om och beviljats statsbidrag till investeringen. Bidraget beräknas i nuläget till 114 000 kr. Den egentliga kostnaden blir därför 115 000 kr varav 63 000 kr för infrastrukturen och
52 000 kr för de åtta laddningsaggregaten.

Kostnaden för el-infrastrukturen belastar föreningens budget och ses som en värdehöjande investering. Kostnaden för laddningsaggregaten tas ut av dem som använder laddningsaggregaten genom en ökning av månadsavgiften med 150 kronor per månad. Om något laddningsaggregat inledningsvis inte tas i bruk står föreningen för kostnaden för detta till dess att så sker. Om det efter några år visar sig att det finns efterfrågan på fler aggregat avser föreningen att köpa in sådana. De som använder laddningsaggregaten betalar också för den el de förbrukar.

För frågor, vänligen kontakta styrelsen på hsbbrflilljan @ gmail.com.