Styrelsen informerar 210226

Budget och avgifter

November 2020 beslutade styrelsen under sitt budgetarbete för 2021 att låta årsavgifterna att vara oförändrade samt godkände en 10 % höjning av avgifterna för uthyrda lokaler, parkeringsplatser, garage och förråd.

För att kunna genomföra höjningen av avgifterna för de uthyrda lokalerna behövde vi skriva nya avtal eftersom de avtal som finns idag tillåter inte en förändring av avgifter, dessutom observerade vi att det fanns olika avtal med olika villkor för samma objekt.

Styrelsen beslutade också att 10 % är taket på framtida höjningar av avgifter för uthyrda lokaler, det innebär att varje år kommer styrelsen att revidera under sitt budgetarbete behovet att höja avgifterna och fastställa den mellan 0 % till 10 %.

Här kan du läsa mer om föreningens ekonomi.

 

Årsstämma

Årsstämma kommer att hållas den 6 maj. Kallelsen till stämman kommer under april månad, information om den kommer att sättas upp på entrédörrar och websidan.

Enligt stadgarna ska motioner lämnas in senast den sista januari, styrelsen beslutade att förlänga tiden för inlämning av motioner till och med den 15 mars bland annat pga. den pågående pandemin.

Här kan du läsa mer om hur man skriver en motion.

Valberedningen har också satt igång sitt arbete med att ta fram kandidater för de valbara platserna i styrelsen.

Här kan du läsa Valberedningens informationsbrev.

 

Byte av Internet och TV leverantör

Den 17 februari skrev styrelsen på ett avtal med Telia för byggandet av ett nytt fastighetsnät samt leveransen av Internet och TV tjänster.

Bakgrunden till beslutet är att servern som idag förser alla lägenheter med Internet är gammal och klarar inte dagens hastigheter, underhållet är eftersatt och vi saknar kunskapen för att kunna hantera det, samt att servern inte kommer att kunna finnas kvar på samma plats när vi bygger om Undercentralen.

Mer information om avtalet, byggandet av fastighetsnätet och tidplan kommer att finnas i sektionen Projekt. Informationen kommer att uppdateras löpande.

 

Undercentralen

Arbetet med att ta fram ett förslag för moderniseringen av föreningens undercentral har pågått sedan 2020. Denna vecka fattade styrelsen beslut att anlita Vass Q AB för att göra en analys och ta fram ett förslag om de ändringar som behövs för moderniseringen av undercentralen.  Avtalet med Vass Q AB innefattar även upphandling och ledningen av projektet.

Mer information om arbetet med undercentralen kan ni hitta i sektionen Projekt.

 

Tvättstugan

Leasingavtalet för tvättstugans maskiner som löper ut i mars kommer nu att förlängas med två år efter styrelsens beslut.

Styrelsen tog in flera olika offerter med olika alternativ, från att byta alla maskiner och skriva ett serviceavtal till att fortsätta med ett leasingavtal både ett nytt eller en avtalsförlängning. Efter en ingående diskussion och genomgång av alla offerter beslutade styrelsen att förlänga avtalet med Electrolux på två år.

Skälet till det är att maskinerna har en livslängd på 20 år, de har använts i 10 år och är fortfarande i gott skick. Att byta maskiner skulle ha kostat oss ca 600 000 kr förutom avgiften för ett serviceavtal.

 

Gästlägenhets debitering

År 2020 bytte vi låssystem där det ingår ett bokningssystem. Tyvärr har vi haft stora problem med bokningssystem när det gäller både administrations inloggning samt utskriften av listor vilket har lett till att vi inte har kunnat följa upp alla bokningar som gjordes mellan januari och december 2020. Det innebär i praktiken att vi inte kommer att debitera dessa bokningar.

 

El debitering

Home Solutions är företaget som hanterar mätningen av vår elkonsumtion som sedan lämnas vidare till HSB för debitering. Mellan oktober och december förra året kunde inte Home Solutions få kontakt med den datorn som finns i vår undercentral och som är länkad till våra elmätare. Vi blev informerade i september men problemet kunde inte identifieras och det dröjde innan man kunde lösa det i december.

För att kunna debitera denna period använde Home Solution schablon värden som skickades till HSB. Det innebar att visa medlemmar fick höga elavgifter debiterade för dessa månader. Home Solution har förklarat för oss att nu när de har fått de riktiga värden kommer de felaktiga avgifterna att rättas till i den kommande avisering.

 

Parkeringsplatser och garage

Vi har noterat en större efterfråga av parkeringsplatser och garage samtidigt som reglerna kring antal platser man får ha som medlem inte varit klara, idag finns det medlemmar som har flera än en plats. Därför har styrelsen beslutat att begränsa antal platser/garage till en för varje medlem så länge det finns medlemmar i kölistan. Beslutet är inte retroaktiv vilket innebär att de som idag har mer än en plats kommer att fortsätta med det. Vår förhoppning är att det kommer så småningom att jämna ut sig.

 

Trivsel i föreningen

Problemet med ekorrarna som springer mellan våra hus och hoppar in i balkongerna har tyvärr inte försvunnit. Styrelsen jobbade under 2020 för att lösa problemet och vi trodde att det hade lösts när de fångades och släpptes ut i skogen.

Problemet kommer att finnas kvar så länge mat finns tillgänglig. Att ha fåglar som kvittrar och besöker ens balkong kan vara mycket trevlig men effekten av att mata dem är att man bjuder in andra djur som ekorrar och det kan sluta med att vi får besök av andra mindre trevliga djur som råttor.

Det är allas ansvar att vi inte skapar möjligheter för dessa djur att komma i våra hus, därför uppmanar vi alla medlemmar att avstå från att mata fåglar i sina balkonger. Det är viktig att komma ihåg att man kan bli skyldig att ersätta skador och till och med förlora sitt medlemskap.

En annan fråga som uppstod under de senaste kalla veckorna med mycket snö var användningen av salt framför våra portar. Skälet till att vi valde det var för att minska risken för halkan med möjliga benbrott. Föreningen har en skyldighet att förebygga dessa risker och även är skadeståndsskyldig vid sådana olyckor.

Om man inte vill att salt används då ska man aktiv hjälpa till att rensa utanför portarna så att is inte bildas. Att städa bort både snö och grus gör det också möjlig att dörrarna stängs ordentlig. 

Trivseln i föreningen är allas ansvar.

 

Websida

Vi uppmanar alla medlemmar att besöka websidan och bekanta er med dess olika sidor, vår målsättning är att uppdatera den regelbunden med aktuell information. I Kalendern finns registrerade alla kommande aktiviteter. Ni är också välkomna med förslag om innehållet och förbättringar.