Info om skyddsrum!

17 mars 2022 Har föreningen skyddsrum? Var? Hur fungerar det? Här har vi sammanställt lite information om våra skyddsrum.

Finns det skyddsrum i vår förening?

Med anledning av den oroliga omvärlden har flera boende ställt frågan till styrelsen hur det står till med våra skyddsrum, om vi har några och i så fall var.

Har vi några skyddsrum?

Ja, vi har skyddsrum! Våra hus byggdes 1970–1974, när det fortfarande var krav på att skyddsrum måste byggas i flerfamiljshus. Det finns flera skyddsrum på varje gård.

Så här ser skylten för skyddsrum ut:

Skylten sitter vid porten där nedgången till skyddsrummet finns.

På Stavangergården finns det två skyddsrum i källaren

·         Stavangergatan 70, plats för 200 personer

·         Stavangergatan 78, plats för 275 personer

På Lo-gården finns det två skyddsrum i källaren

·         Lofotengatan 20, plats för 300 personer

·         Lofotengatan 24, plats för 280 personer

Men går de att använda?

Idag används skyddsrummen till källarförråd. Om det blir skarpt läge kommer myndigheterna att beordra att skyddsrummen ska iordningställas för användning som skyddsrum. Då har föreningen 48 timmar på sig att tömma alla förråd och ta ner all inredning, så det lämnas inte några tomma förråd kvar, utan resultatet ska bli en tom lokal som därefter ska inredas som skyddsrum.

Vad gör vi då med allt som idag finns i källarförråden?

Allt, allt måste ut. Alla får hjälpas ut att tömma källarförråden på allt innehåll och dumpa det på gården. Träförråden med hönsnät måste rivas. Metallburarna ska skruvas ner. Allt ska bort. Om folk är bortresta får andra bryta sig in och bära ut allt.

Men om vi ställer allt på gården, hur kommer det att klara sig för väder och vind, och för tjuvar och nyfikna som snokar?

Räkna med att allt kan försvinna eller förstöras, av sol, regn, snö, vind, skadedjur. Men du förvarar väl ändå inte något värdefullt i källarförrådet?

·         Passa på att rensa förrådet redan nu på saker som du kan slänga i den container för grovsopor som föreningen kommer att ställa ut i vår.
·         Ta upp det eventuellt värdefulla som du absolut vill behålla till lägenheten igen.
·         Se till att uttjänta vitvaror och elektronik lämnas redan nu till återvinningscentralen, om du inte kan bli av med dem på annat sätt. Vem behöver din gamla spis?

 

Vad kommer sedan att finnas i skyddsrummet?

Skyddsrummet ska inredas med torrtoaletter, vattenbehållare och skyddsväggar. Det finns el, kallvattenledning, radioantenn och en telefonledning dragen till skyddsrummet. Detta är beroende av att distribution från leverantör fungerar.

 

Du måste själv ta med ficklampa, toapapper, batteridriven radio, extra batterier & mat förslagsvis konserver, soppa mm. Tänk på att ta med mediciner du fått ordinerade att ta varje dag. 

Ingången eller ingångarna till skyddsrummet stängs till med bastanta järndörrar.

Det finns en mekanisk luftventilation som drivs med en vev för att dra in friskluft som renas i ett sandfilter. Där får de som är i skyddsrummet turas om att veva, för man behöver hela tiden få in frisk luft.

Antalet personer i skyddsrummet är uträknat på en person per 0,75 kvadratmeter, d.v.s. ståplats. Inga sängar, inga små familjelägenheter. Skyddsrummet är tänkt att användas under några timmar, (max 3 dygn), under ett pågående luftangrepp. Sedan när ”Hesa Fredrik” tjuter igen att faran är över, kan man återgå till sina lägenheter – om de finns kvar.

Förutom de stora ingångarna med järndörrarna finns det nödutgångar, som man kan gräva sig ut genom, om den vanliga ingången inte skulle kunna gå att öppna, t.ex. på grund av nedfallna betongblock. Därför finns det spade och spett i skyddsrummet.

Vilka får komma in i skyddsrummet?

Vem som helst, som råkar behöva söka skydd i det närmaste skyddsrummet. Det är alltså inte så att våra skyddsrum är reserverade för oss som bor i föreningen. Samma sak gäller för oss som bor här. Om vi är ute och handlar när larmet går, kanske det närmaste skyddsrummet är perrongen i tunnelbanan. Husbys tunnelbanestation ligger väldigt långt ner i marken och kan skydda väldigt många människor.

Men är våra skyddsrum kontrollerade, att de fungerar som tänkt?

Ja! Föreningen hade en besiktning av skyddsrummen förra året, utan anmärkning.

Mer om skyddsrum kan du läsa på MSB:s hemsida, msb.se

For information about bomb shelters in English, follow this link


Till nyhetslistan