Digitalt låssystem

09 december 2018 Styrelsen har nu satt igång projektet med ett passersystem för portar och digitalt låssystem till förrådsutrymmen!

Sedan en tid tillbaka har styrelsen arbetat med att skapa ett säkrare och smidigare skalskydd för våra lokaler och trapphus. Exista säkerhet som samarbetet sker med har precis satt igång projektet med att dra elkablar till portar och gemensamma utrymmen. Därefter kommer låscylindrar i förrådsutrymmena att bytas ut. 

Om projektet

Projektet innefattar passersystem till våra ytterportar, gemensamma lokaler (som tvättstugor eller föreningslokal) samt digitala låscylindrar till samtliga källardörrar och portar. Vi beräknar att hela projektet är klart till och med 10 maj. 

Medlemmarna kommer få en nyckel som skapar sin egen elektricitet när den stoppas in i låscylindern. På så sätt behöver vi inte dra el eller liknande till våra förrådsutrymmen och systemet är därmed mindre underhållsberoende och miljövänligt. I nyckeln finns sedan en accessfunktion - som kopplas ihop med passerdosor som finns på utsidan av våra portar. Kort sagt innebär det att medlemmarna får en nyckel som fungerar som en accessbricka i portar och vid gemensamma lokaler samt som nyckel till förrådsutrymmen. Nycklarna är mekaniskt identiska men elektroniska olika, detta innebär att varje nyckel har tillgång till olika utrymmen trots att de ser likadana ut. Det gör också att vi kan om- och avprogrammera nycklar; något som styrelsen tidigare haft problem med eftersom vi har många borttappade nycklar. När en digital nyckel tappas bort anmäls det och nyckeln kan då "stängas av", med andra ord inte längre få tillgång till tidigare utrymmen. På så sätt ser vi till att inga obehöriga kommer in i våra hus och lokaler. Det gör också att nycklar inte behöver slängas utan kan återanvändas och få tillgång till andra utrymmen. 

Portarna

På utsidan av våra portar kommer små passerdosor att installeras som håller våra portar låsta dygnet runt. För att komma in i porten finns fyra valmöjligheter; antingen använda digitala nyckeln eller via en accessbricka som är programmerad i nyckeln, via en app på telefonen eller genom att öppna för andra via telefonsamtal. Det innebär alltså att du dels kommer att få en bricka att själv kunna "blippa" när du vill in via porten. Däremot, om du har besök, kan du öppna upp porten smidigt via en app eller att de ringer till dig på din telefon (då används knappsatsen på telefonen). Detta innebär att dosan varken har knappsats eller telefonregister med möjlighet att ringa till medlemmar. Mer om hur du kan hantera öppning av porten får du när passersystemet ska installeras. 

Informationstavla

I varje trappuppgång kommer en informationstavla att installeras som ersätter den tidigare tavlan. All information om boenderegister och kontaktuppgifter som finns där idag kommer även att finnas på den digitala tavlan. Där kommer ni även att se de senaste nyheterna samt kunna göra tvättstugebokningar (läs mer om det nedanför). 

Tvättstugor och gemensamma lokaler

När projektet är klart kommer våra tvättstugor att vara låsta till den person som bokar dem. Dessutom kommer tvättstugan att kunna bokas digitalt via informationstavlan i trappuppgången eller via en app. Om en medlem inte använt sin tvättid kommer bokningen öppnas upp efter 30 minuter som enligt regel i dagsläget - en annan medlem kan då boka maskinerna. Mer information om tvättstugor och bokningar kommer när projektet närmar sig sitt slut. 

Förråd

Framöver kommer endast behöriga att komma in i förrådsutrymmen som tillhör dem, det innebär att medlemmar med förråd i ett visst utrymme endast har tillgång dit. Vi kommer även att införskaffa iLOQ-hänglås till garagen. 

Brandvarning

I samband med det nya systemet installers även brandvarningsdetektorer i vind, tvättstugor, föreningslokal och pannrum. I trapphusen kommer det att vara blixtljus och sirenljud om det börjar brinna på vinden. 

Frågor?

Under extrastämman den 11/12 kommer styrelsen att gå igenom projektet och svarar då gärna på frågor. Vill du läsa mer information om de tekniska delarna kan du gå in på RCO.se och/eller iLOQ.se. 

Informationstavla

Bilden hämtad från RCO.se.

Passerdosa

Bilden hämtad från RCO.se

iLOQ nyckel

Bilden hämtad från iLOQ.se