Temperaturen i din lägenhet

14 januari 2024 Så kallt får det vara i din lägenhet Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger att temperaturen i en lägenhet ska ligga på minst 20 grader på vintern och högst 24 grader på sommaren. Vårt värmesystem är känsligt för plötsliga värmeförändringar, därför kan man behöva räkna med att det kan ta några dagar innan värmesystemet ”hänger med” om det plötsligt slår om och blir kallt.

Så mäter du temperaturen

Temperaturen ska mätas 1 meter från ytterväggen på 1 meters höjd från golvet. Om du upplever att det är kallt i en viss hörna av lägenheten, så pröva att mäta där också. Det kan vara så att du behöver se över balkong/fönsterlister.

En del upplever att det är varmt i lägenheten, men att drag från fönster gör att det känns kallt. Vad gör man då?

Drag orsakas bland annat av otätheter kring fönster, dörrar eller vid tilluftsventiler. När väggar och golv har lägre temperatur än vad luften har, så kan man uppleva drag. Drag är en vanlig orsak till obehag. Drag i lägenheter behöver därför ofta kompenseras med höjd lufttemperatur. Luftens medelhastighet bör inte överstiga 0,15 meter per sekund under vinterhalvåret.

Vad du själv kan pröva för att höja värmen

1. Kontrollera att ditt element inte är blockerat, så att den inte kan sprida värmen runt i lägenheten: Flytta möbler bort från elementet. Ju mer luft runt elementen, ju varmare blir det. Kolla även så att inte gardinerna hänger ner över elementen. Kontrollera även så att inte gardinen hänger framför termostaten och ”lurar” den till att tro att värmen är högre i rummet än vad den är.

2. Om du tror att det är fel på elementet, så kan du kolla om de är kalla högst upp men varma i botten. Då kan det vara luft i elementen. Är du osäker på hur hur du luftar elementet, kontakta styrelsen.

3. Mattor på golvet kan hjälpa till att få det varmare, speciellt i badrummet vintertid. Om du upplever drag emellan rummen kan det också vara en god idé att lägga mattor, så att det inte drar in kalluft under dörrarna när det är som kallast.

4. Undvik att vädra ut för länge eller att ha fönstren stående öppna om det är kallt ute. Öppna hellre alla fönster samtidigt och stäng igen inom fem minuter.

5. Köksfläkten kan faktiskt också göra det kallare, eftersom den drar in kall luft, så använd den bara när du lagar mat.

6. Se över fönsterlisterna. De åldras, blir torra och förlorar förmågan att hålla kylan borta, därför bör man då och då kontrollera alla lister och vid behov byta ut dem. De finns en mängd olika sorter och finns att köpa på Biltema, Jula och Clas Ohlson.

Tips på vad du själv kan göra om du fryser

Använd tjocka gardiner som motverkar drag vid fönstren. Tänk dock på att gardinen inte får hänga över element eller termostaten!

Tänd ljus. Ett gammalt knep som både höjer värmen och ger en extra mysig stämning. Självklart ska du aldrig lämna ljusen obevakade. Och glöm inte att släcka dom innan du lämnar lägenheten.

Drick varm dryck. En kopp te på kvällen hjälper dig att få upp kroppstemperaturen.

Om du fryser när du sover, är det klassiskt att lägga på en extra filt. Att sova med strumpor är även det en klassiker för att få upp värmen.

En värmefläkt som får stå på några minuter innan du går och lägger dig kan göra det bekvämare att sova. Tänk dock på att de ofta drar mycket el, så det kan bli onödigt dyrt i längden.