Avgiftshöjning 2024

27 november 2023

Styrelsen har nu fastställt budgeten för 2024.  Med en inflation på närmare 6–7%, ökade driftkostnader samt höjda räntor påverkas vår bostadsrättsförening kraftigt.

Våra räntekostnader beräknas öka med ca 2,2 miljoner kr under det kommande året som följd av att fyra av åtta lån förfaller till omförhandling under 2024.  Lånen togs för att finansiera stambytet. Snitträntan på dessa lån var 2,38 %. På grund av höjda räntor har styrelsen budgeterat för 5,25 % i ränta.  Sedan 2019 har styrelsen amorterat fyra lån för att minska belåningsgraden.

Våra kostnader för planerat och lagstadgat underhåll kommer att öka på grund av ökade löne- och materialkostnader. 

Praxis för bostadsrättsföreningar är att ha ett sparande för att vara rustade för kommande underhåll. Rekommendationen är att ha ett sparande på 250–300 kr/kvm över tid. Med avgiftshöjningen för 2024 kommer föreningen ligga inom rekommendationen på sikt.

Detta gör att vår nuvarande avgiftsnivå inte räcker för att täcka föreningens kostnader. Styrelsen ser löpande över alla möjligheter för att spara kostnader. Bland annat har styrelsen beslutat att genomföra en energiutredning, utredning av fasad och tak samt utredning av dagvattenledningar för att om möjligt minska kostnader. Styrelsen har därför beslutat en avgiftshöjning på 10 % fr o m den 1 januari 2024.

Styrelsen för Brf Västerby


Till nyhetslistan