OVK – obligatorisk ventilationskontroll och ventilationsarbeten

10 november 2018

 

Föreningen har låtit utföra OVK i resterande delar av husen. Det har uppmärksammats en del brister i ventilation i flera lägenheter. I några lägenheter kommer bristerna att behöva undersökas vidare. Det har i några fall förekommit svårigheter för OVK-företaget att få tillträde till lägenheter.

 

I en del fall beror bristerna på avsaknad eller underdimensionerade ventiler i vissa rum. Dessa brister kommer att åtgärdas av det företag som föreningen anlitat. Berörda är informerade.

 

I en del fall beror bristerna på att boende vid renoveringar av kök t.ex. täckt för ventiler eller kopplat på köksfläktar på ett sätt som stör ventilationen i lägenheten eller i andras lägenheter. Dessa boende har anmodats att avhjälpa bristerna och därefter kommer dessa lägenheter att åter kontrolleras.

 

I en del fall har luftflödena i rum varit för höga och i sådana fall har OVK-firman begränsat flödena i ventilkanaler eller täckt ventiler.

 

Det är viktigt att flödena i lägenheterna följer de gränsvärden som finns så att den aktuella lägenheten eller närliggande lägenheter får rätt luftflöden. OVK görs för att säkerställa en bra och säker inomhusmiljö för de som bor eller i övrigt vistas i våra hus.

 

Det är viktigt att boende inte själva ökar eller minskar luftflödena i ventilationen eftersom detta t.ex. kan försämra ventilationen i den egna lägenheten eller i grannars lägenheter. Det är också viktigt att boende ger tillträde till lägenheten så att inspektion av ventilation kan utföras.