Så undviker du legionella

18 februari 2024 Legionella kan orsaka två typer av sjukdomar, legionärsjuka och pontiacfeber.

I takt med att man vill energieffektivisera sina fastigheter och med en oro kring energikostnader finns det saker att tänka på för att undvika legionella. Det är viktigt att inte sänka temperaturen på någon del av systemet (tappställen och eventuella cirkulationsledningar) så att det hamnar under 50 grader. Varmvattenberedaren bör hålla minst 60 grader. Det gör att man motverkar förekomsten av legionella då bakterien kan orsaka legionärsjuka (en form av lunginflammation) eller pontiacfeber. Risk för smitta förekommer främst vid inandning av ånga från duschar och bubbelpooler, men även från bland annat biltvättar.

 

Under sommaren när värmebehovet minskar är det viktigt att se till att temperaturen i vattensystemet inte sänks under rekommenderade gränser. Om en lägenhet stått tom bör man spola med varmvatten (minst 60 grader) under minst 5 minuter, därefter kallt vatten under 1–2 minuter. Samma dag eller innan den nya hyresgästen flyttar in. Om det finns bassänger, ålderdomshem eller liknande verksamhet i fastigheten gäller andra regler och rutiner.

 

Vid driftsättning av en ny anläggning eller ombyggnader bör en riskanalys utföras. Därefter bör man ha rutiner för löpande kontroll där man bland annat kontrollerar temperaturer på varmvatten (minst 50 grader) och kallvatten (max 18 grader) vid tappstället, genomför regelbunden spolning och ser över blindledningar och reservoarer med stillastående vatten.

 

Vid misstanke om legionella i vattensystemet ska provtagning på vattnet göras i samråd med av SWEDAC ackrediterat laboratorium. Mätresultaten ska dokumenteras och vid behov bör sanering utföras.

 

Legionella vid:

70°C dör efter några sekunder

60°C dör efter några minuter

20 – 45°C tillväxtzon

0 – 50°C överlever

 

Text: Fastighetsägarna

 

https://www.fastighetsagarna.se/