Så undviker du vattenskador från kyl och frys

29 oktober 2023 Köket är det rum i huset som oftast drabbas av vattenskada och de största bovarna är kyl och frys av nyare årgång.

Handen på hjärtat – har du koll på hur du sköter kyl och frys för att undvika vattenskador? Vattenskadecentrum, som tar fram Vattenskaderapporten, lyfter fram några användbara tips.

 

Tänk på ventilationen – lämna utrymme runt kyl och frys

Kyl och frys alstrar värme via kompressorn och behöver därför ha utrymme till godo bakom för att kunna ventilera ut värme och fungera optimalt. Följ tillverkarens rekommendationer om avstånd till väggar och krav på ventilation.

 

Lägg plastunderlägg under vitvarorna

Under vitvaror ska speciella plastunderlägg läggas för att vattenskador lättare ska kunna upptäckas. Var noga med att plastbaljan är tillräckligt stor och att vitvaran verkligen står rakt och på hela plastbaljan.

 

Rensa dräneringshålet i kylen

Längst in i kylskåpet finns ett litet dräneringshål, där avfrostningsvatten ska rinna ner i en behållare på baksidan. Där avdunstar vattnet tack vare värmen från kompressorn. Om något täpper till dräneringshålet, till exempel ett kvarblivet salladsblad eller en plastförpackning, fungerar inte avrinningen. Då rinner vattnet i stället ut i kylskåpet och på golvet och orsakar vattenskada. Ett varningstecken är att kompressorn blir ansträngd och låter mer än vanligt. Ta därför för vana att regelbundet kontrollera att dräneringshålet är rent och fritt från skräp.

 

Läs hela artikeln här