Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Från juridik till hållbarhet på årets Bostadsrättsmässa

27 oktober 2015 Möt HSB på bostadsrättsmässan! Här presenterar vi tre personer som diskuterar, debatterar och bjuder på kunskap i olika former under 2015 års mässa.

HSB Stockholms vd Anders Svensson är född och uppvuxen i en bostadsrättsförening och har varit medlem i HSB i hela mitt liv. För honom  är det gemensamma ägandet i en bostadsrättsrättsförening en trygghet, eftersom ansvarstagandet tillsammans med andra boende skapar en långsiktighet.

 – När jag var liten och testade gränser hemma och någonting till exempel gick sönder, upplevde jag att mina föräldrar fick betala för det. Tillsammans med de andra grannarna ägde vi huset och det var också vi som fick stå för kostnaderna. Min mamma var vicevärd och satt med i styrelsen och jag förstod tidigt att det är viktigt att ta ansvar för ekonomin, att ta hand om underhållet och vara rädd om fastigheten.


Vår  chefsjurist Vanja Lycke möter ofta medlemmar med problem som är vanliga när man bor i bostadsrätt. Här listar hon tre av de vanligaste problemen och hur du går till väga för att lösa dem.

Störningar

Nästan alla som bor i bostadsrätt blir någon gång störda av sina grannar. Oftast handlar det om störande ljud eller lukter. Många gånger blir det bättre bara av att prata med sin granne. Hen vet kanske inte om att det hen gör stör andra. Om det inte hjälper kan man istället prata med bostadsrättens styrelse som kontaktar personen i fråga. En kombination av information och kontakt är oftast framgångsrikt. Men om personen ändå inte ändrar sitt beteende kan en så kallad rättelseanmodan lämnas som måste uppfylla vissa krav för att hålla juridiskt.

Balkonger

När man vill bygga balkong är det flera saker man behöver tänka på och ofta är balkongprojekt något som splittrar grannar. Vid byggandet av balkonger är det viktigt med information, stämmobeslut och att hyresnämnden godkänt projektet för att det inte ska bli försenat. Många gånger kan det leda till kostnadsbesparingar att redan i början av ett balkongprojekt ta hjälp av en jurist.

Ändringar av stadgar

Vid ändring av en bostadsrättsförenings stadgar dyker det ofta upp många frågor bland medlemmarna. Vid informationsmöten och stämmor är det viktigt att medlemmarna i styrelsen är pålästa om de tänkta ändringarna för att på ett bra sätt kunna förklara vad förändringarna innebär. En osäker styrelse kan leda till att stadgeändringar inte går igenom hur bra ändringarna än är.

En av HSB Stockolms kärnvärderingar är hållbarhet. Under mässan finns vår hållbarhetschef Anna på plats för att berätta mer om vad HSB Stockolm gör. Anna har lång erfarenhet inom HSB och och ett stort engagemang i frågor kring bland annat samhällsbyggnad, värderingar och mångfald.

– Själva begreppet hållbarhet är nära sammanknutet med HSB och är en av våra kärnvärderingar. Att ta socialt, ekonomiskt och ekologiskt ansvar ligger i vår verksamhets natur, säger Anna själv.

Kom till mässan den 20-21 november och lyssna när våra medarbetare står på scen och passa på att ställa dina egna frågor!