Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Premiär för det nya konstverket ”Teatervagnen” i Filmstaden idag!

25 augusti 2015 Idag avtäcktes den nya skulpturen ”Teatervagnen” i Filmstaden i Råsunda. Konstverket är inspirerat av filmen ”Det sjunde inseglet” och är en hyllning till Ingmar Bergman. Samtidigt knyter det också an till området Filmstaden, som förutom 450 lägenheter består av 43 olika konstverk (gjorda av elva konstnärer), många med anknytning till filmvärlden.

Med på invigningen fanns bland annat skådespelskorna Inga Landgré, Harriet Andersson, Gunnel Lindblom (som alla tre medverkat i ”Det sjunde inseglet” ) och Katinka Farago som alla arbetat nära Ingmar Bergman och därför täckte av konstverket. Anders Ekegren, ordförande i stiftelsen Filmstaden Kultur, berättade om tanken bakom konstverket:  

- Vår uppgift är både att bevara den filmhistoria som skett här, men också att utveckla kulturen för att nå nya målgrupper. Det här konstverket är ett exempel på precis det, vi har tagit filmen ”Det sjunde inseglet” och gett konstnären Peter Lindgren ett uppdrag att skapa något nytt av det. Nu står vi här med ett helt unikt konstverk, som kommer intressera även andra än filmintresserade, vilket är väldigt roligt, säger Ekengren.

Även Anders Svensson, vd på HSB Stockholm, fanns med på invigningen och berättade om varför HSB alltid satsar på konst i sina nybyggda bostadsområden.
- Det här är ett bra exempel på hur viktigt det är att bygga bostadsområden och inte bara lägenheter. När vi tillsammans med Skanska bestämde oss för att bygga om Filmstaden till ett myllrande bostadsområde var det viktigt för oss att bevara historien och filmkulturen, och det här konstverket är ett exempel på att lyckats med det. Genom att alltid jobba med att knyta ihop boendet med kulturen och historien på den ort vi bygger bostäderna på skapar vi både mervärde och trivsel för de som bor i området, säger Svensson.

Bakom skulpturen ”Teatervagnen” står HSB, Skanska och Stiftelsen Filmstadens Kultur. Invigningen avslutades med ett samtal med Inga Landgré, Harriet Andersson, Gunnel Lindblom och Katinka Farago. Vill du se konstverket finns det nu på plats precis innanför Filmstadens ingång på Råsundavägen.