Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

En hållbar jul

02 december 2016 Nu närmar vi oss jul med allt vad det innebär. Vi pyntar våra hem, bakar pepparkakor, spelar julmusik och tillbringar förhoppningsvis mer tid tillsammans med våra nära och kära. Men för alla ser verkligheten inte ut så här. Många känner sig stressade av alla förväntningar och ensamheten kan göra sig extra påmind.

 Även om vi så klart ska unna oss att ha det bra och njuta så kanske vi kan börja tänka bara en liten gnutta annorlunda. Vi lägger mycket pengar på julhandeln, förra året spenderade vi hela 75 miljarder kronor bara i december. Självklart ska du fortsätta köpa julklappar och laga massa julmat om du vill det. Julen ska vara mysig och rolig!

Trenden visar dock att fler och fler väljer att ge julklappspengarna till välgörenhet. Det finns många runt omkring oss, både nära och i andra länder, som också behöver vår omtanke och generositet. Bjud in en ensam granne på luciafika, lägg bort mobilerna en stund och umgås med varandra eller varför inte ge bort en framtid i julklapp? Kvinnor och flickor är de mest utsatta i utvecklingsländer och utgör 70 procent av de som lever i fattigdom. Vi vet att jämställdhet minskar fattigdomen och vill därför tipsa om We Effects julkampanj för att hjälpa flickor och kvinnor till en ljusare framtid.

Här kommer några fler tips på en mer hållbar jul:

  • Allt behöver inte vara nytt, julklappar köpta på second hand kan många gånger bli både mer personliga och unika. Kolla in närmsta bokantikvariat, där kan finnas många fynd!
  • Välj lokala produkter både på julbordet och i paketen
  • Byt ut din julbelysning mot LED
  • Tänk kvalitet istället för kvalitet, behöver ni verkligen den där plastleksaken som håller någon månad och dessutom kan innehålla farliga ämnen?
  • Välj bara era favoriter på julbordet så slipper ni slänga mat som inte går åt. Varför inte byta ut en av kötträtterna mot grönsaker?
  • Återvinn! Förpackningar, presentpapper, kartonger lägger du bland pappersförpackningar/kartong. Glasflaskor till glas. Aluminiumhållarna till värmeljus läggs bland metall och självklart om du måste kasta mat – lägg det i matavfallet. Får du batterier, glödlampor eller annat som är farligt avfall – sortera det som farligt avfall. Oavsett hur litet det är så innehåller det ämnen som ej ska komma ut i vår miljö.
  • Åk kollektivt, både för miljöns och säkerhetens skull.


Vi önskar er en riktigt god jul och ett gott nytt år!

/Anna Bengtsson, hållbarhetschef HSB Stockholm