Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Stockholms föreningsstämma 2016

12 april 2016 Åttiofem ombud från HSB-bostadsrättsföreningar och bospargrupp deltog på årets stämma som hölls den 11 april. Anders Svensson konstaterade att 2015 har kanske varit det bästa året i HSB Stockholms historia med en god tillväxt inom samtliga verksamhetsområden samt en ökning av både medlemmar och bosparare. Samtidigt ser vi att vår satsning på kvalitet har gett resultat genom de goda omdömen vi har fått i samband med 2015-års kundundersökning och HSB brf Pigghajen ”Årets projekt” i en extern mätning. Under stämman valdes Jenny Hjalmarsson till ny styrelseordförande samt Ulrika Fält till ny ledamot och årets klimatpris delades ut till HSB brf Toppsockret.

Hållbarhet i fokus

Stefan Johansson, tillförordnad ordförande i HSB Stockholm, inledde kvällen med att tacka för det engagemang som finns bland förtroendevalda, medlemmar och medarbetare. Vikten av att prioritera hållbarhetsfrågor återkom vid ett flertal tillfällen under stämman, Stefan var först i raden av talare som berättade om värdet av att HSB Stockholm utsett sin första hållbarhetschef samt berömde seniorklubbarnas verksamhet som synonymt med social hållbarhet. Han lämnade sedan ordet vidare till Lars Ericson, vd på Konsumentföreningen Stockholm, som valdes till stämmoordförande.

Lars Ericson gästtalade på temat ”Hållbarhet inom kooperationen”. FN:s globala hållbarhetsmål handlar bland annat om fattigdomsbekämpning, hälsa, jämlikhet, förnybar energi, och hållbar konsumtion.

- Det är förstås också så vi måste se på uttrycket ”Hållbarhet”. Det handlar inte längre bara om miljöfrågor, det handlar om hur vi ska kunna leva ett gott liv i denna värld, sade Lars Ericsson.

Han menade att hållbar konsumtion finns inbakat i konsumentföreningens verksamhetsidé; att bidra till ekonomisk nytta för deras medlemmar samt göra det möjligt att konsumera hållbart. Bland annat gör de det genom satsningar såsom minskad salt- och sockerhalt i mat samt genom att sälja grönsaker med avvikande former för att minska matsvinnet. Han talade även om synergieffekter av att gå samman inom kooperationen och att arbeta aktivt med att göra det enklare för medlemmar inom kooperationen att utöva konsumentmakt och driva hållbarhetsarbete via exempelvis sociala medier. HSB Stockholms vd Anders Svensson var enig och ser gärna samarbeten inom kooperationen för att utveckla hållbarhetsarbete.

”2015 har varit HSB Stockholms kanske bästa år”

Anders Svensson, vd för HSB Stockholm, konstaterade att vi lämnar ett av föreningens bästa år bakom oss, både ekonomiskt och verksamhetsmässigt. Mycket fokus ligger på påverkansarbete och Anders berättade hur vi har tagit större plats i den politiska debatten. Kommuner tampas med komplexa frågor kring byggande, bland annat gällande infrastruktur och att ledtiden från markanvisning till inflyttning är lång samtidigt som marknaden blir alltmer konkurrensutsatt och med skenande prisutveckling på mark.

Vidare talade Anders om arbetet med att öka utbudet av hyresrätter till våra bosparare, bland annat genom ombyggnaden av före detta Hotel Oden, anskaffningen av hyresfastigheter i Bandhagen och en ny samarbetsform som möjliggör förmedling av nybyggda lägenheter hos annan hyresvärd.

Anders talade även om att arbetet med värdegrunden har fortsatt under året och lyfte den viktiga medlemsdialogen och arbetet med att hitta nya vägar för samverkan och utbyte, bland annat genom den nya mötesformen Mötesplats HSB. Avslutningsvis konstaterade Anders att arbetet inom social hållbarhet och miljöfrågor har tagit ytterligare ett steg i och med att Anna Bengtsson utsågs till Hållbarhetschef.

 
Jenny Hjalmarsson t.v. Ulrika Fält t.h.

Jenny Hjalmarsson vald till ny ordförande och Ulrika Fält som ny ledamot

Valberedningen föreslog Jenny Hjalmarsson som ny ordförande för HSB Stockholm samt Ulrika Fält som ny ledamot med en mandatperiod på ett år. Valberedningen föreslog även omval med mandatperiod på två år för Camilla Edholm, Lars-Åke Henriksson, Lena Dahlström och Stefan Johansson. Stämman beslutade att följa valberedningens förslag. Övriga ledamöter sitter kvar till 2017: Nils Henström, Roland Gröndal, Bengt Fasth och Ulla Pihlvang.

Jenny Hjalmarsson är projektledare och har suttit i HSB Stockholms styrelse sedan 2013, hon sitter även med i HSB Omsorgs styrelse. Jenny avslutade stämman med att tacka för förtroendet när hon går in som ordförande i HSB Stockholm. Hon riktade även ett stort tack till alla medarbetare och förtroendevalda för deras arbete och engagemang för utveckling av HSB Stockholm. 

Protokollet kommer senast tre veckor efter stämman, handlingarna från stämman hittar du här.

 

Årets klimatpris till förening med hybridanläggning och miljöstation med ketchupflaskor

HSB Stockholm delar årligen ut ett klimatpris för att uppmärksamma en bostadsrättsförening som gjort eller planerar insatser för att minska sin klimatpåverkan. 2015 års Klimatpris tilldelades HSB brf Toppsockret som har bedrivit ett aktivt klimat- och miljöarbete sedan 2002. Bland annat har man investerat i en miljöstation som huvudsakligen är byggd av återvunna ketchupflaskor, man har insamling av matavfall och installerat energiglas i fönster. Nuvarande projekt är installation av en hybridanläggning samt renovering av tvättstugor med energieffektiva maskiner, närvarostyrd LED-belysning och tvättmedelsdosering med Svanenmärkt tvättmjukmedel. Bosse Sandholm och Thomas Bäcklin tog emot klimatpriset 2016 å styrelsens och föreningens vägnar. Mer information om föreningens miljösatsningar finns på https://www.hsb.se/stockholm/brf/toppsockret/  Stort grattis till HSB brf Toppsockret, inspirerande arbete och bra jobbat!