Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tomträtten klubbad - höjning väntar

30 december 2016 Vi har tidigare under året berättat om förslaget om höjda tomträttsavgälder. Nu är frågan klubbad i fullmäktige, vilket innebär att höjningar väntar.

Tomträttsavgäld är den avgift som Stockholms stad tar ut för markhyra. Det nyklubbade beslutet berör drygt 1 900 bostadsrättsföreningar och cirka 3 900 flerbostadshus i Stockholm. Av HSB Stockholms cirka 460 bostadsrättsföreningar berörs 127 stycken av tomträttsavgälden.

Konkret innebär beslutet att de bostadsrättsföreningar med flerbostadshus som står på stadens mark kan räkna med höjda boendekostnader om några år. I ytterstaden kan det däremot bli billigare. Från det ursprungliga förslaget har intrappningen höjts från 3 år till 5 år, och avgäldsräntan för nyupplåtelse har justerats från 4,5 procent till 4 procent.

Moderaterna har meddelat att de kommer att överklaga beslutet då de anser att det strider mot kommunallagens beredningskrav. Överklagandetiden löper ut den 2 januari, därefter kommer Moderaternas protest att behandlas. Exploateringskontoret arbetar dock nu utifrån resultatet i kommunfullmäktige. 

Tidigare publicerat material:

Mer information om tomträttsavgälden

Stort engagemang för tomträttsfrågan bland brfer i HSB Stockholm

Debatt: Tomträtten i Stockholm särbehandlar boende

Beslut om tomträtten skjuts upp