Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hur hanterar man störningar i en bostadsrättsförening?

06 december 2017 Att bo tillsammans i ett flerfamiljshus är inte alltid så enkelt. Vi har alla olika bakgrund och olika förutsättningar. Det vi har gemensamt är en vilja att vårt boende ska vara det tryggaste vi har. Men när boende inte upplevs som tryggt vad händer då?

Påverkan av så kallade mjuka frågor det vill säga de tankar som rör människors känsloliv och sinnestillstånd som till exempel oro, rädsla och ilska ska inte underskattas. Obesvarade och ohanterade kan de leda till stora problem för många inblandade i en bostadsrättsförening.  

När man som boende känner sig otrygg, utsatt eller trakasserad av en granne så upplever man en så kallad störning i ett flerfamiljshus. Vid störningar behöver styrelsen som har ansvar för att utreda störningar agera. Styrelsen kan agera genom att lyssna in vad det är för störning, hur länge den har pågått och i vilken omfattning. Ett exempel på hur styrelsen kan agera på den aktuella störningen är att utföra en ljudutredning.  Den innebär att man skickar ut störningslistor till kringboende för att samla in dokumentation för att sedan kunna göra en analys av en eventuell störning.

Flera faktorer kan ligga bakom en upplev störning. Allt ifrån ljud som ibland kan fortplanta sig i hus på det mest märkliga sätt – ljud kan exempelvis sprida sig effektivt via vattenledningsrör/radiatorrör till psykisk ohälsa.

Om du misstänker att en granne mår dåligt på grund av psykisk sjukdom kan du kontakta Socialförvaltningen och lämna en orosanmälan. Socialförvaltningens uppgift är då att reda ut situationen och avgöra vilket stöd eller skydd grannen eventuellt behöver. Upplever du att du är hotad eller förföljd ska du kontakta polisen.

Då det kan vara känsligt för en styrelse som också är grannar att agera på eventuella störningar så kan det vara en fördel att ta hjälp av en extern konsult som kommer in och tar sig an ärendet och gör en opartisk utredning.