På hsb.se använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen - till exempel lokalt innehåll - ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används och genom att klicka på acceptera kan ditt regionala val sparas till nästa besök.         Om cookies

Våra webbplatser hsb.se och blogg.hsb.se innehåller cookies. En cookie  är en liten textfil, som webbplatsen som du besöker begär att spara på din dator. Cookies används normalt för att förbättra webbplatsen för användaren, till exempel för att kunna anpassa den efter användarens önskemål och val.

Så säger lagen

Enligt Lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med kakor få information om:

  •     att webbplatsen innehåller cookies,
  •     vad cookies används till.


Besökaren ska också samtycka till att kakor används.

Cookies på hsb.se och blogg.hsb.se

Cookies på hsb.se och blogg.hsb.se används för att webbplatserna ska fungera så bra som möjligt för dig som besökare. Cookies gör så att vi kan anpassa webbplatserna efter de val som du gör på dem.

Det finns tre typer av cookies. Samtliga typer används på hsb.se och blogg.hsb.se:

  • Permanent cookie: Sparas på din dator under en bestämd tid. Denna cookie används till exempel för inställningar som du fyllt i på hsb.se, i syfte att förenkla ditt användande av webbplatsen.
  • Sessionscookie: Lagras tillfälligt i datorns minne under tiden du besöker en webbsida. Sessionscookies försvinner när du stänger din webbläsare.
  • Cookies för statistik. Dessa är till för vår statistik över hur många som besöker vår webbplats.

Att undvika cookies

Om du inte vill samtycka till cookies kan du ställa in din webbläsare så att du automatiskt nekar cookies, eller så att du informeras om att en webbsida innehåller cookies. Via  webbläsaren kan också tidigare lagrade cookies raderas. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.

Om du väljer att inte acceptera cookies, finns det vissa delar av hsb.se som du inte kommer att kunna använda.

Läs gärna mer om cookies på Post- och telestyrelsens webbplats.

Stäng

Köket – hemmets farligaste rum

21 december 2017 För ett säkrare kök delar vi här med oss av våra bästa tips. Brand och vattenläcka är de två största riskfaktorerna i ett kök. Hälften av alla bränder i hemmet uppstår på spisen och antalet vattenskador i köket har nästan fördubblats under de senaste tio åren.

I tider som dessa används köket mer och dessutom har man ofta levande ljus tända, vilket medför en ökad risk. Enligt statistiken är torrkokning den största faran. Och med de nya induktionshällarna går det fort. Man är van vid att kunna gå bort fem minuter innan det kokar, men nu går det blixtsnabbt. Faran är när elden når fettet under fläkten och sprider sig vidare genom husets ventilationssystem. Håll därför köksfläkten ren för att minska brandfaran. Gör det till en vana att aldrig lämna något kokande på spisen när du går från köket. Och om det börjar brinna kväv alltid elden med lock eller brandfilt.

Även vatten utgör en risk. Mer än var tredje vattenskada sker i köket och antalet vattenläckor har ökat i takt med antalet vattenanslutna hushållsmaskiner, som kyl med ismaskin. Som boende ansvar du för att se till att du inte har läckage under diskbänken. Känn med handen om rören är fuktiga och installera översvämningsskydd under diskmaskin, kyl och frys. En typisk vattenskada uppstår när en koppling till vattenledningen under diskbänken står och droppar. Glöm inte att regelbundet rensa avloppet. Vid stopp blir vatten stående i rören och kan tränga igenom skarvar och krökar. Det är ofta små osynliga läckage som orsakar de stora skadorna, eftersom vattnet vandrar vidare.

6 viktiga räddare i köket


1. Brandvarnare
. Vid brand handlar det om minuter innan röken gör dig medvetslös. Installera därför en brandvarnare per 30 kvm, och glöm inte att byta batterier.

2. Handbrandsläckare. En 6 kilos pulversläckare ger ett snabbare resultat än vattenslangen som är svår att dra inomhus. Tänk på att placera den lättillgängligt och glöm inte att den kräver underhåll.

3. Brandfilt. En billig livräddare, som trots att vissa försäkringsbolag delar ut dem gratis, ofta saknas i hemmen. Förvara den lättåtkomligt och synligt.

4. Spisvakt. En glömd spisplatta är kökets vanligast brandorsak. Installera en spisvakt som automatiskt bryter strömmen och larmar.

5. Vattenlarm. Fungerar som en brandvarnare, men reagerar på vatten istället och förebygger vattenskador.  Monteras i eller under diskbänksskåpet, placera givaren under diskmaskinen vid avlopps- och vattenrör.

6. Droppskydd. Ett vattentätt underlägg som samlar upp vattnet under kyl-, frys och diskmaskin och leder det mot framsidan av vitvaran, vilket gör att du kan upptäcka läckaget i tid.

Så undviker brand i köket

  • Rengör spisfläkten regelbundet
  • Installera en spisvakt som bryter strömmen och larmar
  • Var försiktigt när du lagar mat med het olja
  • Flambera aldrig under spisfläkten
  • Lägg inte saker på spisen, inte ens när den är avslagen

    Om olyckan ändå är framme:
  • Stäng först av spisfläkten, kväv sedan elden med lock eller brandfilt
  • Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja, det kan orsaka en explosion

 

Vad gör jag om det brinner i mitt trapphus?

Stanna i lägenheten och ring 112! En lägenhet kan stå emot brand i cirka en timme. Gå absolut inte ut i trapphuset om det är rökfyllt. Brandförsvaret kan hjälpa dig ut genom ett fönster eller balkong.


Till nyhetslistan