Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Köket – hemmets farligaste rum

21 december 2017 För ett säkrare kök delar vi här med oss av våra bästa tips. Brand och vattenläcka är de två största riskfaktorerna i ett kök. Hälften av alla bränder i hemmet uppstår på spisen och antalet vattenskador i köket har nästan fördubblats under de senaste tio åren.

I tider som dessa används köket mer och dessutom har man ofta levande ljus tända, vilket medför en ökad risk. Enligt statistiken är torrkokning den största faran. Och med de nya induktionshällarna går det fort. Man är van vid att kunna gå bort fem minuter innan det kokar, men nu går det blixtsnabbt. Faran är när elden når fettet under fläkten och sprider sig vidare genom husets ventilationssystem. Håll därför köksfläkten ren för att minska brandfaran. Gör det till en vana att aldrig lämna något kokande på spisen när du går från köket. Och om det börjar brinna kväv alltid elden med lock eller brandfilt.

Även vatten utgör en risk. Mer än var tredje vattenskada sker i köket och antalet vattenläckor har ökat i takt med antalet vattenanslutna hushållsmaskiner, som kyl med ismaskin. Som boende ansvar du för att se till att du inte har läckage under diskbänken. Känn med handen om rören är fuktiga och installera översvämningsskydd under diskmaskin, kyl och frys. En typisk vattenskada uppstår när en koppling till vattenledningen under diskbänken står och droppar. Glöm inte att regelbundet rensa avloppet. Vid stopp blir vatten stående i rören och kan tränga igenom skarvar och krökar. Det är ofta små osynliga läckage som orsakar de stora skadorna, eftersom vattnet vandrar vidare.

6 viktiga räddare i köket


1. Brandvarnare
. Vid brand handlar det om minuter innan röken gör dig medvetslös. Installera därför en brandvarnare per 30 kvm, och glöm inte att byta batterier.

2. Handbrandsläckare. En 6 kilos pulversläckare ger ett snabbare resultat än vattenslangen som är svår att dra inomhus. Tänk på att placera den lättillgängligt och glöm inte att den kräver underhåll.

3. Brandfilt. En billig livräddare, som trots att vissa försäkringsbolag delar ut dem gratis, ofta saknas i hemmen. Förvara den lättåtkomligt och synligt.

4. Spisvakt. En glömd spisplatta är kökets vanligast brandorsak. Installera en spisvakt som automatiskt bryter strömmen och larmar.

5. Vattenlarm. Fungerar som en brandvarnare, men reagerar på vatten istället och förebygger vattenskador.  Monteras i eller under diskbänksskåpet, placera givaren under diskmaskinen vid avlopps- och vattenrör.

6. Droppskydd. Ett vattentätt underlägg som samlar upp vattnet under kyl-, frys och diskmaskin och leder det mot framsidan av vitvaran, vilket gör att du kan upptäcka läckaget i tid.

Så undviker brand i köket

  • Rengör spisfläkten regelbundet
  • Installera en spisvakt som bryter strömmen och larmar
  • Var försiktigt när du lagar mat med het olja
  • Flambera aldrig under spisfläkten
  • Lägg inte saker på spisen, inte ens när den är avslagen

    Om olyckan ändå är framme:
  • Stäng först av spisfläkten, kväv sedan elden med lock eller brandfilt
  • Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja, det kan orsaka en explosion

 

Vad gör jag om det brinner i mitt trapphus?

Stanna i lägenheten och ring 112! En lägenhet kan stå emot brand i cirka en timme. Gå absolut inte ut i trapphuset om det är rökfyllt. Brandförsvaret kan hjälpa dig ut genom ett fönster eller balkong.