Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nu vill varannan under 29 sitta i styrelsen

05 maj 2017 Bostadsrätterna har presenterat en undersökning som visar att nästan hälften av de som är under 29 år kan tänka sig att gå med i styrelsen i sin bostadsrättsförening. Vi köper lägenheter för miljoner. Med den insatsen är det inte så konstigt att vi vill påverka hur bostadsrättsföreningen styrs. Vi har träffat två unga styrelsemedlemmar som berättar varför de har tagit plats i styrelsen.

Att Henrietta Olestad hamnade på posten som ordförande var lite av en slump. Nu snart tre år senare ser hon uppdraget som en chans att påverka det som i allra högsta grad är en del av hennes vardag: hur hon bor.

- Att vara med i styrelsen ger mig koll på vad som händer och så är det en chans att tycka till om det mesta som rör mitt boende, säger hon. 

Det inte alla tänker på är att bostadsrättsföreningen är en levande folkrörelse. Styrelsen är ett gäng grannar som tar hand om det de äger tillsammans. För till skillnad från vad många tror köper man inte en lägenhet vid en bostadsrättsaffär utan en del av hela föreningen. Det innefattar också källare, trapphus, gård – you name it.

Först trodde jag nog att styrelsen mest var en plats för erfarna, äldre personer, säger Henrietta. Men så behöver det inte vara. Vår förening har en ung styrelse och försöker snarare få in fler äldre så att vi får en bra blandning av åldrar.

Uppdraget som ordförande var också något annat än hon först hade tänkt sig.   – Att vara ordförande handlar inte om att dra hela lasset och att kunna allt. Snarare ska jag se till att alla i styrelsen har sitt ansvarsområde och att jag har koll på de övergripande perspektiven.

 

Beatrice Thelin, hade inga direkta kopplingar till styrelselivet tills hon gick med i sin styrelse för två år sedan. Idag är hon sekreterare och yngst i gruppen.

– Uppdraget är roligt eftersom vi är intresserade, hjälps åt och har lärt känna varandra, säger hon. När jag tillträde var hela styrelsen ny men vi fick hjälp av HSB som gav oss stöd och så gick vi deras olika styrelseutbildningar. Jag har lärt mig mycket som jag inte hade en aning om tidigare.

En bonus är att de båda kan skriva in styrelseuppdraget i sin CV. Thomas Karlsson, chef för HSB Stockholms vd-stab, ser hur styrelseuppdraget ger kunskaper som man har användning för också utanför föreningslivet.

- Många arbetsgivare ser styrelseuppdraget som något positivt, säger han. Det visar att man är engagerad och kan delta i en större social gemenskap. Dessutom ger uppdraget god kunskap inom ekonomi, fastighetsägande och fastighetsteknik. Thomas beskriver hur hela ursprungsidén med en bostadsrättsförening är att de boende ska ha rejält med inflytande. Föreningens olika åldrar, etniciteter och bakgrunder ska finnas representerade i styrelsen.

Men bör man ha några särskilda egenskaper för att passa som styrelseledamot? Tillbaka till Henrietta Olestad. Hon tror inte det. – Nej alla behövs, säger hon. Det viktigaste är att man är engagerad.

Ta del av Bostadsrätternas undersökning här.

Det bästa med att vara styrelsemedlem

Beatrice topp 3

  1. Den personliga utvecklingen. Att vara med i styrelsen är en chans att lära sig nya saker. Både i vardagen och genom att gå i HSBs styrelseutbildningar.
  2. Peppen! Man lär känna fler av sina grannar och kan uppmuntra dem genom att engagera sig i bostadsrättsföreningen på olika sätt.
  3. Att kunna förändra. Tycker man att något i boendet kan förbättras är det som styrelseledamot lättare att lyfta sin agenda.

Henriettas topp 3

  1. Inblicken. Att veta vad som händer där man bor och ha koll på föreningens ekonomi känns tryggt.
  2. Chansen att påverka. Istället för att "se på" kan man sätta sig i händelsernas centrum.
  3. Engagemanget. Är man en person som tycker om att engagera sig i sin närmiljö är styrelsen en bra gemenskap.