Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Spara på miljön och era kostnader

03 november 2017 Visste du att energikostnaden står för hälften av fastighetens driftkostnad? Det kan röra sig om allt ifrån uppvärmning till trapphusbelysning. Med stora eller små energieffektiviseringsåtgärder kan er bostadsrättsförening spara både energi och pengar.

Att sänka kostnaderna är något många fastighetsägare arbetar aktivt med. Det finns en mängd stora och små åtgärder som kan ge resultat för att sänka just er förenings kostnader.

En typisk energieffektiviseringsåtgärd i en fastighet från 40- till 70-talet är att byta ut styrsystemet. Det ger en besparing på un­gefär 10–15 procent av värmeförbrukning­en på årsbasis.

En förening med lite mindre budget som vill energieffektivisera kan exempelvis se över alla belysningsarmaturer i fastighe­ten. Ett byte till energieffektiva LED-arma­turer kan resultera i en rejäl minskning av elförbrukningen samtidigt som de löpan­de driftskostnaderna minskar. En modern LED-ljuskälla har ofta en teoretisk livs­längd på 5,7 år under konstant drift eller 50 000 timmar. Under hela dess livslängd be­hövs ofta inga lampbyten eller något un­derhåll.

Intresset i bostadsrättsföreningar är stort för att energieffektivisera men det är ett snårigt ämne som behöver ett helhets­grepp för att resultatet ska bli så bra som möjligt. I dag finns det många leverantö­rer som säljer enskilda tjänster, som att byta styrsystem eller installera värmepum­par, men som inte ser till de övergripande frågorna. Varje investering kräver för- och efterarbete och även någon som sköter driften efter åtgärden är genomförd.