Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tomteboule värmer i vinterkylan

13 december 2017 Klockan är lite över nio på luciamorgonen när några ensamma solstrålar bryter igenom molnen. Det har snöat under natten så fastighetsskötaren Kenneth Sjögren har skottat boulebanan uppe på Finnbodaberget i Nacka. Här har HSB Stockholm hyresrätter för 55+. Ulla Sundman borstar bort den isiga snön och jämnar till banan så gott det går. Det är hennes tredje Tomteboule. – Det här är jättekul. Vi kör en bouletävling på förmiddagen och så fest på kvällen med hela bouleklubben, säger Ulla Sundman.

För HSB Stockholm är gemensamhetsstärkande aktiviteter en viktig del och något man uppmuntrar. Men initiativen kommer oftast från medlemmarna själva. Ett gott exempel är Tomteboulen i Seniorhuset i Finnboda. 16 medlemmar är anmälda. Och så fastighetsskötaren Kenneth Sjögren från HSB Stockholm förstås.

– Egentligen är stadgarna tydliga, endast boende i Seniorhuset får delta. Men Kenneth är speciell. Och så är han ju proffs. (Juniormästare i boule två år i rad för några decennier sedan.) Det är klart att han ska vara med, säger Ulla Sundman.

I en strid ström anländer de tävlande. Alla med tomteluva. Alla utom Börje Andersson. Han har sin vanliga svarta mössa men han får vara med ändå.

– Det som är unikt med det här huset är att alla aktiviteter sköts av de boende. Förutom boule har vi bridge, gymnastik, biljard, vävning, snickarverkstad, måleri och en pool.

Alla tränger ihop sig i lusthuset. MaiCarin Storm, ordförande i bouleklubben, håller i lottningen.

– Vi är den näst största klubben här med våra 35 medlemmar. Bara snickargruppen är större, men det är för att alla vill ha tillgång till verkstaden, säger MaiCarin Storm som har varit med från början.

Hon blev upplärd av initiativtagaren till boulebanan, kommissarie Sjökvist. Förutom att vara Polisens fingeravtrycksexpert tillbringade han somrarna i Frankrike, där han lärde sig spela boule.

– Så banan är anlagd efter konstens alla regler, berättar MaiCarin Storm.

Seniorhuset byggdes ursprungligen av Danvikshem 1990 men köptes av HSB Stockholm och drivs nu som hyresrätt 55+. De 120 lägenheterna, med bland annat gemensamt snickeri, pool och boulebanor, är tillgängliga för bosparare som är över 55 år gamla.

Även om det är god stämning under tomteboulen är det tydligt att spelet är på allvar. Kloten mäts noga för att avgöra vem som ligger närmast.

– Det bästa med boulen är att man kommer ut och rör på sig och träffar andra. Och att vinna! Vi har alltid vinpris, säger Ulla Sundman.  

Efter någon timme i kylan tar spelarna paus och klämmer in sig allihop igen i lusthuset. Små pappmuggar med varm glögg får fönster och glasögon att imma igen. Det är så trångt att man får sitta i knät på varandra. Värmen och glädjen är påtaglig i det utkylda lusthuset.

När de kommer ut börjar det töa. Spelet böljar fram och tillbaka på de tre banorna. Sandiga och isiga klot mot allt kallare händer. Ett av spelen blir oväntat spännande.

– Vi håller på att vinna mot de mest rutinerade spelarna i klubben! Och de har dessutom Kenneth – och han är ju proffs, förklarar Kay Karlsson.

Några minuter senare är vinsten ett faktum och spelplanen förvandlas till ett kramkalas.