Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Underhållsplanen – viktigt verktyg i föreningens ekonomi

11 oktober 2017 Den årliga fastighetsbesiktningen känns ofta som ett nödvändigt ont och uppdateringen av underhållsplanen sker mer eller mindre slentrianmässigt, men så bör man inte tänka. Ett aktivt arbete med underhållsplanen är avgörande för en god ekonomi i föreningen och för att värdet på fastigheten ska bevars och stiga.

En bra underhållsplan är A och O för en bostadsrättsförenings ekonomi och ett aktivt arbete med planen och regelbundna avsättningar är en förutsättning för att ekonomin ska fungera. Akuta insatser blir sällan bra, varken ekonomiskt eller utförandemässigt.

Ett tips är att ta hjälp av en byggnadsingenjör som följer med på den årliga besiktningen, inte nödvändigtvis varje gång, men med jämna mellanrum. Det är också viktigt att inte bara titta på de teoretiska hållbarhetsberäkningarna och förlita sig på dem. Även om ett tak ska hålla i 40 år är det inte säkert att det gäller för just din förening. Slutligen, glöm aldrig att som styrelse i en bostadsrättsförening förvaltar man mycket stora värden, inte minst i städer där priserna hela tiden stiger. Det är viktigt att ha insikt om hur man kan skapa mervärde med underhållet, exempelvis med moderna fönster, säkerhetsdörrar och balkonger.

4 viktiga punkter om underhållsplanen

1 Se underhållsplanen som grundbulten för föreningens hela ekonomi, inte som något nödvändigt ont.

2 Ta hjälp av en byggnadsingenjör vid besiktning, kanske inte varje år men med jämnaintervaller.

3 Lita inte bara på teoretiska hållbarhetsberäkningar utan titta på hur det ser ut i just er fastighet.

4 Skapa mervärde med underhållet med rätt åtgärder.

Här kan du läsa mer om underhållsplan.