Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vi kommer fortsätta att bygga i Stockholm

14 december 2017 Prisras. En marknad som tvärnitar. Nybyggda lägenheter som ekar tomma. I oktober förbyttes en het bostadsmarknad med den högsta byggtakten sedan miljonprogrammet till domedagsprofetior. Något som nu skapar oro hos såväl politiker som bostadsbranschen, men framförallt hos de som vill köpa eller sälja en bostad.

Men ibland ser man inte skogen för alla träd. Det som händer på bostadsmarknaden just nu är i grund och botten bra. Den främsta fördelen är att spekulationsköpen är puts väck, något som under flera års tid drivit upp bostadspriserna till hiskeliga nivåer, särskilt i Stockholmsregionen. 

Vi ser också tecken på sjunkande entreprenadpriser, och på sikt sannolikt även sjunkande markpriser, något Stockholms kommuner måste ta ansvar för. Sammantaget kommer det leda till mer rimliga bostadspriser. En övergripande avmattning, som innebär att fler får chansen att ta sig in på bostadsmarknaden. Men marknaden kommer fortsatt att reagera oroligt på yttre förändringar en tid framöver. En extrem minusränta går mot sitt slut, amorteringskraven blir ännu hårdare, och beskeden från politikerna om ränteavdragets fortsatta liv är fortfarande oklara. Men vi hoppas och tror att det stannar vid en för alla fördelaktig pyspunka. För behovet av bostäder är fortsatt mycket stort. Och historisk sett är en bostad över tid alltid en bra investering, men inget man kan räkna med går spikrakt uppåt i värde. Vi som varit med ett tag vet. Men för generationen bostadskarriärister, som lånat sig in på Stockholms bostadsmarknad i en tid av låga boräntor och hög efterfrågan är det ett bryskt uppvaknande. Även om de blivit miljonärer på kuppen är de offer av sin tid, och tvingas
nu revidera bilden av vad en bostad är. 

Det går inte längre att se på en bostadsrätt som en sedelpress, utan snarare som ursprungstanken – ett tryggt hem i en fantastiskt boendeform där man lever sitt liv. När räntorna stiger växer behovet av att ställa om från en lånekultur och stimulera en sparande kultur. Därför bör våra politiker ge stöd till bosparande, istället för att skärpa amorteringskraven vilket riskerar att stänga ute ännu fler på bostadsmarknaden. 

Behovet av bostäder i Stockholmsregionen är fortsatt stort. Siffror visar att det behövs drygt 600 000 bostäder i länet mellan år 2015–2050. Att utbudet nu ökar, och fler objekt finns ute till försäljning påverkar rimligtvis inte bostadsbehovet. Därför kommer HSB fortsätta att bygga nya bostäder i Stockholmsregionen. Och vi stannar kvar när vi byggt, med vår unika trygghetsgaranti där vi tar ekonomiskt ansvar för osålda lägenheter och bostadsrättsföreningens ekonomi. 

Att det ökade byggandet inte biter på bostadskrisen är dock en annan fråga, och samtidigt den viktigaste. Unga, nyanlända, låginkomsttagare och andra utsatta grupper måste också kunna efterfråga det som byggs. HSB Stockholm är en ansvarstagande bostadsutvecklare, men hur vi än vrider och vänder på det är vi en del av en marknad som lever sitt eget liv. Och vi kan tyvärr inte ta ansvar för den punkterade bostadspolitiken.

Det måste våra förtroendevalda politiker göra, och de måste göra det nu. Det är dags att ta av de ideologiska ögonbindlarna till fördel för medborgare som behöver ett hem. För att lösa upp knutarna på bostadsmarknaden krävs många olika åtgärder. Men framförallt måste de bostadspolitiska samtalen återupptas, sparande stimuleras istället för hårdare krav på amorteringar, och staten måste återigen ta ett större ansvar för finansiering av bostadsförsörjningen och byggandet. För med den oro som nu sprider sig är risken att det slutas bygga. Det är det värsta tänkbara scenariot av alla.

Anders Svensson, vd HSB Stockholm