Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

24 tips för en hållbar jul

20 december 2018 Allt fler säger sig vilja fira en hållbar jul. Samtidigt konsumerar vi mer för varje år, något som inte bara tär på miljön, utan även på oss själva och vårt välmående. Här får du 24 tips om hur du kan göra julfirandet mer hållbart för miljön och mindre stressig för dig själv.

1. JULGRANEN
Ja - plastgranen kan återanvändas. Men den är ändå dålig ur miljösynpunkt, eftersom den kan innehålla kemiska ämnen som inte bryts ned i naturen. Det bästa för miljön är att köpa en vanlig svensk närodlad gran. Har du inte möjlighet att köpa gran från en lokal skog så välj en svenskodlad gran. Kungsgranar och ädelgranar kräver mer gödsel och bekämpningsmedel vilket gör dem till mindre miljövänliga alternativ.

2. JULGRAN PÅ FLERA SÄTT
Visste du att man kan äta granskott? Man kan exempelvis koka te på dem, vilket är en riktig c-vitaminbomb! Häll 2 dl kokande vatten över en matsked krossade granskott. Låt dra 5-10 minuter, sila och drick. Gillar du inte te så kan du använda granskotten som krydda till matlagning istället. Granskotten smakar ungefär som besk rosmarin, och passar bra som smaksättare i både grytor och i långkok

3. MINDRE KÖTT -MER GRÖNT
Satsa på en grön jul i år! Köttet på julbordet är en riktig miljöbov och orsakar stora utsläpp av växthusgaser. Att ersätta vissa rätter med vegetariska och veganska alternativ behöver varken bli krångligare eller dyrare. Rotfrukter som brysselkål, rödkål och svartkål blir allt vanligare på julbordet, liksom att tillreda grönsakerna på nya sätt Varför inte fritera brysselkålen i stället för att koka den? Och visste du att du kan ersatta skinkan med griljerad ugnsbakad rotselleri eller kålrot? Och att du i stallet för sill kan göra din egen auberginesill, vilket innebär att man lägger in förvälld aubergine skuren i strimlor i en lag?

4. LAGA MATEN TILLSAMMANS
Mycket under julen kretsar kring mat. Trevligt - men tyvärr inte alltid så bra för miljön. Speciellt inte når det blir ett alltför stort överflöd. Passa på att laga julmat ihop med andra, eller varför inte ordna ett knytkalas? På så sätt slipper ni laga så mycket mat, vilket minskar risken för onödigt matsvinn.

5. LJUS OCH ENERGI
Allt julpynt som lyser eller blinkar bör innehålla LED- lampor då de förbrukar mindre energi i jämförelse med övriga lamptyper, samt att de har betydligt längre livslängd. Sätt gärna en timer på julbelysningen så att den inte lyser när det är ljust ute.

6. FIRA BORTA - MEN NÄRA
Känner du ändå att du vill släppa alla måsten och bara komma bort under julhelgerna? Vi förstår. Men varför inte besöka en spännande plats eller ett mysigt pensionat i Sverige eller i något av våra grannländer dit du kan åka tåg? Faktum är att vårt resande - framför allt långa flygresor - år det som påverkar miljön absolut mest.

7. SKIPPA ÅLEN TILL JUL
Vissa maträtter bör man helt undvika på julbordet. En sådan är ålen, som år rödlistad sedan 2005. Välj i stället rökt makrill, som precis som ålen är en fet och smakrik fisk. Var även uppmärksam när du köper lax och lutfisk då dessa kan vara fiskade eller odlade på ohållbara sått. Köp fisk som år miljömärkta med KRAV, MSC eller ASC, och använd gärna WWF:s konsumentguide fiskguiden, wwf.se för mer miljövänliga köp av fisk och skaldjur.

8. VÄLJ RÄTT INFÖR GODISBAKET
Att göra sitt eget julgodis är både roligt och kreativt. Tänk bara på att välja råvaror som är producerade på ett hållbart sätt. Välj choklad som är Kravmärkt och undvik produkter som innehåller miljöboven palmolja.

9. NYTTIGT OCH HÅLLBART
Baka ditt eget julbröd! Bra både för miljön och för dig själv. Låt det ta tid, bröd som får jäsa långsamt över natten eller ännu längre blir mer näringsrikt, mer mättande och godare. Sedan vet du själv var brödet kommer ifrån och vad det innehåller. Varför inte fylla ditt bröd med nötter, russin eller andra godsaker?

10. FÖRVARA HÅLLBART
Kom ihåg att förvara maten rätt for att undvika att den blir dålig. Kallskuren mat, skaldjur och risgrynsgröt är tre maträtter som inte bör ligga framme länge. Lägg istället upp maten i små skålar och fyll på efter hand om det behövs. Det minskar risken för att maten blir dålig. Är du orolig? Smaka och lukta på maten för att avgöra om den går att äta.

11. PERSONLIGT PYNT
Skapa en unik julgran med hemmagjorda och personliga dekorationer! Ett pyssel som uppskattas av hela familjen. Ni kan exempelvis använda tyg, papper och halm - bara fantasin sätter gränser! Eller varför inte satsa på ätbara saker som pepparkaksdekorationer, apelsiner med nejlikor och torkade äppelskivor som du kan hänga upp i granen. Kör sen en julgransplundring efter jul och ät upp allt det goda som du skapat.

12. GE BORT EN UPPLEVELSE
Varför inte lägga en upplevelse under granen? Kanske en massage eller ett museibesök? Eller ett presentkort på en god hemmamiddag eller några timmars städhjälp? Presenter behöver ju inte kosta så mycket!

13. RESTBUFFÉ - INGET SVINN
Lova dig själv att inte slänga någon mat i år! Av julbordsresterna går det utmärkt att göra matlådor i form av pyttipanna, gratäng, soppor och pajer. Och om du inte orkar göra matlådor, passa på att bjuda in grannarna på ett hederligt knytkalas under mellandagarna. Förutom att det är trevligt så slipper ni slänga all god mat!

14. ÅTERANVÄND PAPPERET
Slå in dina paket på ett miljövänligt och personligt sätt. Återanvänd presentpapper, tidningspapper, gamla tapeter. affischer eller tygbitar. Dekorera med snören av naturmaterial.

15. BEGAGNAT ÄR BÄTTRE
Köp klapparna på second hand eller loppis, det är snällt både mot miljön och plånboken, plus att du lättare hittar personliga och mer unika julklappar. Du kan också hitta riktigt fina märkessaker av bra kvalitet till lågt pris, exempelvis bebiskläder.

16. MINSKA JULKLAPPSÄCKEN
Fråga dig själv om du verkligen måste köpa julklappar till alla? Kanske går det att bara köpa presenter till barnen? Viktigast är inte antal julklappar utan innehållet och tanken bakom presenterna.

17. ÅTERVINN AVFALLET RÄTT
Förutom god mat och trevliga julsånger innebar julfirandet även en hel del skräp - inte bara presentpapper, utan även batterier, glödlampor, tomglas och förpackningar av olika slag. Se till att allt återvinns på rätt sätt på återvinningscentralen.

18. TA IN NATUREN
Låt naturen bli ditt pynt-skafferi! Grankottar, stenar eller nötter i sidenband funkar fint som grandekorationer. Medan kvistar, lingonris och torkade blommor blir en fin julbukett. Dessutom kan du skapa egna julfigurer av stenar som du målar och dekorerar. Och om du är osäker på vad du får plocka enligt allemansrätten fråga markägaren.

19. PLANERA DITT RESANDE
Ska du åka bort i jul? En stor del av miljöpåverkan under våra högtider kommer från resandet, då många väljer att ta bilen. Något som inte bara skapar långa köer, utan även ökade utsläpp och ökad stress. Dessutom brukar väglaget inte vara det bästa under december. Välj hellre tåget till släkt och vänner, för både din egen och miljöns skull.

20. FIRA EN FRIDFULL JUL
Lova dig själv att fira julen utifrån dina egna förväntningar och traditioner i år! Har du inte tid eller lust att storstäda, pynta från golv till tak och laga en massa julmat? Gör inte det. Alla firar högtider olika och en del firar inte alls. Du kan vara en av dem.

21. EN KLAPP FÖR FRAMTIDEN
Ett barn Sverige har genomsnitt fler än 500 leksaker, visar studier. Kanske behöver lillan inte så många fler plastsaker...? Satsa på en julklapp för framtiden istället och starta ett bosparande för barnet. Hen kommer att vara dig evigt tacksam när det är dags att flytta hemifrån. Läs mer här.

22. SATSA PÅ ALTERNATIVA JULKORT
Skippa julkorten och skicka en digital hälsning i stället! Sms, mejl eller en personlig hälsning via sociala medier är mer miljövänliga alternativ. Vill du ändå skicka julkort, prova att göra dem själv! Det blir både roligare, personligare och mer hållbart.

23. KALENDER MED AKTIVITETER
Brukar du köpa julkalender till dina barn? Gör en aktivitetskalender i stället! Precis som namnet antyder så gör du och dina barn en gemensam aktivitet varje dag fram till julafton. En aktivitet kan vara att gå på bio - men även att baka, läsa en bok eller att gå en promenad tillsammans.

24. EN JULKLAPP TILL DIG SJÄLV
Sist men inte minst: Ta hand om dig själv och gör något för dem du tycker om. En hållbar jul handlar också om att värna om  sig själv och sitt välbefinnande. Gör något du mår bra av. Kanske ta sovmorgon, läsa klart den där boken du började på för långe sedan, ta en tur på långfärdsskridskorna eller bara gå ut i skogen och lyssna på tystnaden? Låt denna stund bli din julklapp till dig själv.