Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

5 tips för att förebygga brand

10 december 2018 Bostadsrättsföreningen har i egenskap av fastighetsägare det övergripande ansvaret för brandskyddet inom fastigheten. Nu i mörkare tider, när de levande ljusen kommer fram, tipsar vi därför om hur både föreningen och de boende kan jobba för att förebygga brand.

De vanligaste orsakerna till att bränder startar är den mänskliga faktorn – glömd spis, rökning och levande ljus. I Sverige har vi cirka 6 000 bostadsbränder varje år. Cirka 130 personer dör och 1 000 personer skadas helt i onödan!

– Enligt lag ansvarar fastighetsägaren för att brandskyddet fungerar i en fastighet. Alla fastighetsägare ska bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete, det vill säga vidta åtgärder för att underlätta utrymning och släckning, samt förebygga att bränder uppstår. Brandskyddet måste också dokumenteras, säger Therese Andersson Kasinsky, föreningsjurist på HSB Stockholm.

Våra tips på hur ni kan arbeta förebyggande med brandskydd:

1. Se till att ni identifierar eventuella brandrisker: Gå igenom brandskyddsanordningen

Bostadsrättsföreningen ansvarar för att nödvändiga brandskyddsanordningar, såsom brandlarm och brandsläckningsutrustning, ska finnas på plats i huset. Med jämna mellanrum måste styrelsen därför gå igenom brandskyddsanordningen som finns i huset för att se till att den uppfyller kraven på godkänd brandskyddsutrustning.

2. Förebygg brand i hemmet

Levande ljus ska aldrig lämnas obevakade eller ställas i närheten av gardiner eller andra brännbara föremål. När spisen är påslagen ska man inte lämna köket. Alla boende i föreningen bör även ha en handbrandsläckare och en brandfilt i sin lägenhet och ha en utrymningsplan. Tekniska apparater utgör ofta en brandfara. De ska ha luftcirkulation och få tillräcklig kylning. Stickkontakten för brödrosten och strykjärnet ska dras ut. Tvätt- och diskmaskin ska inte vara på när man lämnar huset. Påminn också boende om att skaffa hemförsäkring för att bland annat täcka brandskador.

3. Ha möjligheter till trygg utrymning: Håll trapphus och nödutgångar fria

Vid en eventuell brand behöver det finnas utrymningsvägar och därför ska trappuppgångar, gemensamma utrymmen, nödutgångar och korridorer hållas fria för att det snabbt ska gå att ta sig ut. En brand sprider sig fort och för att förhindra rökutveckling får inte brännbara föremål såsom barnvagnar, kartonger och tidningar ställas i gångarna. Berätta för de boende om vilka föremål som får respektive inte får förvaras i trappuppgången eller andra gemensamma utrymmen.

4. Minska risken för brandspridning: Dela gärna ut brandvarnare

Det är viktigt att ha en plan för att förebygga och minimera risk för uppkomst av brand och minska eventuell spridning. Inte minst med anledning av att bostadsföreningen har ett ansvar för skador och återställande av all inredning i lägenheterna om en brand uppstår. Föreningen kan med fördel dela ut brandvarnare till de bostadsrättshavare som inte har någon. Brandvarnaren har en livslängd på 10 år och täcker in 60 kvadratmeter. De boende har ansvar att underhålla brandvarnaren, så påminn dem gärna om vikten av att regelbundet kontrollera att den fungerar och vid behov byta batteri.

5. Se över era åtgärder för räddningstjänsten
Till exempel att räddningstjänsten kommer fram på er gård och att ni har fungerande rökluckor med vev. Bjud gärna in räddningstjänsten på ett informationsmöte. Tillsyn och dokumentation är lagkrav enligt lagen om skydd mot olyckor.

Om ni behöver hjälp har vi entreprenörer som kan hjälpa er med denna tjänst.