Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

6 tips för ett lyckat miljöarbete

28 juni 2018 Ett strukturerat miljöarbete ger många vinster, både för bostadsrättsföreningen, medlemmarna och miljön. Men hur gör man? Ta del av 6 konkreta tips på hur ni startar, genomför och följer upp ert arbete.

1. Kartlägg nuläget
Börja med att undersöka hur just er förening belastar miljön. Hur mycket energi använder ni ochvad har den för ursprung? Hur tar ni hand om medlemmarnas avfall eller avfall vid renoveringar? Vad köper ni in för tjänster och produkter? Vad bygger ni in för material i fastigheten när ni renoverar? Ju mer ni vet om hur er förening belastar miljön, desto större möjligheter har ni att aktivt göra något åt det.

2. Sätt upp mål
Bestäm vad ni vill uppnå inom vilka områden. Beskriv hur läget ser ut nu, till exempel hur många kilo av olika typer av avfall föreningen har per år eller månad. Sätt sedan ett mål på vad ni vill uppnå och när det ska vara klart. Miljömålen bör vara tydliga, specifika, mätbara och realistiska, till exempel att föreningen ska minska mängden avfall med ett visst antal kilo till ett visst datum. Formulera det gärna så att medlemmarna känner sig delaktiga och ser att de själva kan påverka utfallet.

3. Gör en policy
För att göra det ännu tydligare vad föreningen vill åstadkomma med miljöarbetet kan ni formulera en miljöpolicy där ni beskriver varför ni jobbar med frågorna, en kort beskrivning av er miljöpåverkan och vad ni vill åstadkomma. I HSBs normalstadgar i paragraf 2 om bostadsrättsföreningens ändamål finns formuleringen att bostadsrättsföreningen ska i all verksamhet värna om miljön genom att verka för en långsiktig hållbar utveckling. Utgå från denna formulering så är ni en god bit på väg.

4. Gör en handlingsplan
I handlingsplanen utgår ni från målen ni har satt och beskriver hur ni ska göra för att nå dem. Skriv vem som är ansvarig, vad som ska göras, när det ska vara klart och vilka resurser föreningen avsätter för att nå målet. Passa också på att koppla detta mot er underhållsplan, och komplettera den med åtgärder som har bäring på miljön, samt koppla åtgärder till budget.

5. Agera
Nu år det dags att genomföra handlingsplanen för att nå målen. Se till att informera medlemmarna om varför åtgärderna genomförs så att de förstår vad syftet är. Försök också att inkludera dem i arbetet, för det räcker inte att bygga ett nytt miljörum med bra möjligheter till källsortering om inte medlemmarna själva förstår nyttan med varför de ska källsortera.

6. Följ upp och informera
Följ upp målen. Fick ni det resultat som ni tänkt er? Blev ni klara i tid? Behöver ni ändra ert sätt att jobba? Följ upp de här frågorna löpande, och se också till att hålla medlemmarna informerade om vad ni uppnår. Börja sedan om med nya utmaningar, nya handlingsplaner och nya mål så kommer ni att göra en stor insats för både miljön och er förening.

Exempel på åtgärder

Det finns mängder med saker en bostadsrättsförening kan göra för miljön, några exempel på åtgärder år:

  • Se över energianvändningen. Kan ni minska värmeläckaget, kan ni se till att belysningen bara är på när någon är på plats, har ni gamla maskiner i tvättstugan som är energitjuvar? Ta hjälp av HSBs energiexperter och gör en översyn för att se var ni kan skära utsläpp och kostnader.Ställ miljökrav på entreprenörer vid renovering.
  • Se över utemiljön och se om den kan få en större biologisk mångfald och till exempel gynna bin och andra pollinerare
  • Är det dags att starta bilpool eller lådcykelpool i föreningen?
  • Vad är förutsättningarna för att installera laddning för elbilar?

Fördelar för en bostadsrättsförening

Ett strukturerat miljöarbete kan ge:

  • Minskade avfallskostnader
  • Minskade energikostnader
  • Nyttoaspekter som gör föreningen mer attraktiv för medlemmarna, till exempel laddstolpar till elfordon eller bra parkeringsmöjligheter för cykel
  • Bättre möjlighet för föreningen att följa de lagar inom miljöområdet som alla fastighetsägare har skyldighet att efterleva
  • Vackrare och trivsammare utemiljö
  • Minskade risker när klimatet förändras